nem úszta meg

2019.02.22. 13:59

Négy és fél évre ítélték a svéd koronaékszereket meglovasító férfit

A 22 éves fiatalember júliusban próbálta meg ellopni az ékszereket egy katedrálisból.

Forrás: Shutterstock

Johan Nicklas Backstrom a bírósági tárgyaláson kezdetben tagadta a vádakat, ám beismerte a lopást azután, hogy DNS-ét megtalálták a 400 éves koronaékszereken, amelyeket február 5-én találtak meg egy szemeteskukában Stockholm északi részén.

A férfi megvágta magát, amikor kivette a két koronát és az országalmát a vitrinből a Strängnäs katedrálisban. Az ügyészség szerint a férfi el akarta adni a koronaékszereket.

Az ügyész hat év börtönbüntetés kiszabását kérte a vádlottra, aki arról nem vallott, ki segített neki a lopásban. A rendőrség őrizetbe vett még két gyanúsítottat. Egyiküknek része volt a tárgyak megkerülésében. A másik férfi valószínűleg segítette az első számú gyanúsítottat a menekülésben.

A svéd koronaékszerekFotó: HO / SWEDISH POLICE / AFP

A vádlott július 31-én fényes nappal feltételezett bűntársával lopta el a koronaékszereket egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből, majd motorcsónakkal menekült el a helyszínről.

Velük temették az ékszereket

A hatóságok által 65 millió korona (kétmilliárd forint) értékűre becsült koronaékszereket, IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben elhunyt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát a tolvajok délidőben vitték el.

A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült. A királyi párt a koronákkal együtt temették el, azokat később vették ki és helyezték vitrinbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!