óriási gyűjtemény

2018.06.13. 12:15

Mozart- és Vincent van Gogh-kéziratokat árvereznek el Párizsban

Az aukció érdekessége, hogy egy csődbe ment társaság 18 ezer befektetőjét akarják kártalanítani a befolyt összegből.

Multimedia art exhibition entitled Van Gogh Alive featuring the work of the Dutch painter Vincent Van Gogh at Megaron Hall in Athens, Greece, November 6, 2017. The exhibition explores the work of the artist through paintings, sketches and animated images across giant screens, walls and floors with the innovative video technology.

Fotó: Giorgos Georgiou

Mozart egy kézzel írt kottáját, valamint Vincent van Gogh egy levelét árverezik el más zeneszerzők, képzőművészek és írók tollából származó dokumentumokkal együtt a héten Párizsban.

A több száz kézirat az Aristophil nevű francia csoport mintegy 130 ezer darabos gyűjteményéből származik. Az 1990-ben alapított csoportnak nagyjából 18 ezer befektetője volt, a társaság azonban 2015-ben csődbe ment, alapítója, Gerard Lheritier ellen csalás vádja miatt indult vizsgálat, ő azonban tagadta a vádakat.

A hatalmas gyűjteményt árveréseken próbálják meg értékesíteni, hogy a befektetőket kártalanítsák. Az első aukcióra még tavaly decemberben került sor, a második kör pedig a héten kezdődik.

A Mozart-kotta leütési árát 120 ezer és 150 ezer euró (38-48 millió forint) közé becsülik a szakértők, míg az illusztrált van Gogh-levél, amelyet barátjának, Anthon van Rappardnak írt a holland festőművész, várhatóan 250 ezer-300 ezer euró közötti áron cserél gazdát.

„A piac izgatottan várja ezeket az aukciókat, hiszen az Aristophil éveken át mindent felvásárolt” – mondta Claude Aguttes, a párizsi székhelyű Aguttes árverési ház munkatársa. Hozzátette: „ezek a tárgyak most ismét elérhetővé válnak, és az emberek örülnek, hogy kiállításokon megnézhetik őket és hogy később licitálhatnak rájuk és talán meg is szerezhetik őket”.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: AFP/Giorgos Georgiou

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!