toborzás

2021.06.25. 08:45

Mindenki űrhajós akar lenni

Rekordot jelentő több mint 22 ezer ember jelentkezett űrhajósjelölteknek az Európai Űrügynökséghez (ESA), amely több mint egy évtized után először toborzott új űrhajósokat.

Astronaut, computer illustration. (Photo by SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOT / SKX / Science Photo Library via AFP)

Forrás: AFP / SCIENCE PHOT / SKX / Science Photo Library

Fotó: Sebastian Kaulitzki

Az asztronauták sokszínűségét célzó új toborzóprogramjának eredményeit ismertető szerdai közleményében az ESA ugyanakkor elismerte, hogy a nemek közötti egyensúly tekintetében még sok a tennivaló.

A jelentkezők mindössze 24 százaléka nő, ugyanakkor ez is jelentős növekedés a 2008-as legutóbbi toborzáskor regisztrált 15 százaléknál.

Az ESA mind a 25 tagállamából és társult tagjaitól jelentkeztek űrhajósjelöltnek. A legtöbb jelentkezés Franciaországból, Németországból, Nagy-Britanniából és Olaszországból érkezett.

Az ESA már korábban bejelentette, hogy

négy-hat űrhajóst keres teljes állásban, akiket jövőbeni űrmisszióira küldene és 20 másik tartalék űrhajósra is szüksége van.

A kiválasztási folyamat alapos lesz és egy évig fog tartani, a végső döntés 2022 végére várható.

Az űrügynökség a tartalékosi csapatba testi fogyatékossággal élő asztronautát is keres a paraasztronauta program keretében. Azt tervezik vizsgálni, milyen körülmények között repülhet ez a jelölt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Csaknem 200 testi fogyatékossággal élő ember jelentkezett asztronautajelöltnek.

Az ESA mostanáig mindössze két női asztronautát – Claudie Haignere-t és Samantha Cristoforettit – juttatott az űrbe, de ezt a számot növelni akarja. Világviszonylatban az űrben járt több mint 560 emberből 65 volt nő, többségük amerikai.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!