legenda és valóság

2018.11.07. 12:02

Mi történt a Gyatlov-expedícióval?

Az eseményekre máig nincs hivatalos magyarázat.

Csaknem hatvan évvel ezelőtt kilenc orosz fiatal indult az Urálba. Egy kivételével sosem tértek vissza, s bár holttestüket megtalálták, nem tudni, mi történt valójában azon az éjszakán – írja a Csupasport.

Az iratok 1990-es nyilvánossá tétele miatt az elmúlt években különösen kedvelt téma az interneten a Gyatlov-hágó megfejtetlen rejtélye, amelyről összeesküvés-elméletek tucatjai születtek, s még film is készült róla. A történtek hatvan év távlatából sem ismertek, ezért a mai napig foglalkoztatja a történészek és önjelölt kutatók fantáziáját.

Történt, hogy 1959. január 23-án Igor Gyatlov vezetésével az oroszországi Szverdlovszkból kalandosnak ígérkező hegymászótúra indult az Urálba. A kilenc fiatal közül nyolcan az Uráli Műszaki Főiskola hallgatói voltak, ketten nők, s az utolsó pillanatba csatlakozott egy túravezető is, akit a hatóság rendelt a csoport mellé.

Nem sokkal később a tapasztalatlannak egyáltalán nem nevezhető, a túrázáshoz hozzászokott csapat egyik tagja, Jurij Jugyin megbetegedett, és visszafordult, így egyedül ő tért haza a többiek számára végzetes túráról. Ez az oka, hogy nem volt szemtanú, aki elmesélje a történteket.

A túra résztvevői: Jurij Dorosenko, Ljudmila Dubinyina, Igor Gyatlov (túravezető), Jurij Jugyin, Alekszandr Kolevatov, Zinaida Kolmogorova, Georgij Krivinyiscsenko, Rusztyem Szlobogyin, Nyikolaj Thibeaux-Brignolles, Igor Zolotarjov (a hatóságok által kijelölt személy)

Írásos és képi dokumentumok azért maradtak hátra, mert a tagok közül többen fényképeket és naplóbejegyzéseket készítettek. A tervük szerint nehéz, havas terepen tizenhat nap alatt háromszázötven kilométert gyalogolnak az Otortyen-hegy 1234 méteres csúcsáig és vissza.

Útközben a helyi népcsoport, a manysik területén mentek át, de a hóvihar miatt lelassultak, és február 1-jén a cél előtt tíz kilométerrel le kellett táborozniuk. Mintegy egy kilométerre az erdő mellett verték fel a sátrakat, egy hegyoldalban.

Hogy mi történt azon az éjszakán, nem tudni pontosan, csak annyit, hogy valamennyien meghaltak.

Miután már az otthoniaknak is gyanússá vált, hogy a csoport sokat késik a visszatéréssel, az iskola egy mentőexpedíciót indított a keresésre, amelyhez a hadsereg is segítséget nyújtott. A keresés sikerrel járt, de elsőre csak öt holttestet találtak a helyszínen, hóolvadáskor pedig további négyet a vízmosásnál, viszont számos jelzésre azóta sem tudtak magyarázatot adni.

Miért vágták ki a sátrat belülről és hagyták benn a felszerelést?

Miért voltak rendezettek a lábnyomaik menekülés közben?

A mínusz 20 Celsius-fokos hideg ellenére két holttesten miért nem volt bakancs, és miért voltak hárman is alsóneműben?

Miért hiányzott az egyik holttest nyelve?

Miért voltak rajtuk égési sérülések?

Miért volt az egyikük koponyája betörve?

A bőrük miért lett sárgásbarna?

Miért volt hármójuk ruhája is radioaktív?

Gyanús volt továbbá, hogy az orosz rendőrség szokatlanul gyorsan, már májusban lezárta a nyomozást érdemi magyarázat nélkül, az anyagot pedig titkosította, s ez elindította a gyakran igen vad konteógyártást.

Lavina volt? A kihűlés zavarta össze őket? Egy különleges széljelenség, illetve az emiatti pánik? Vagy füstmérgezés a sátorba vitt tábortűz miatt? A helyi népcsoport, a manysik? Esetleg vadállatok?

Aztán jöttek az egyre elborultabb elméletek. Netán a KGB volt? Vagy az orosz hadsereg titkos kísérletei állnak a tragikus rejtély mögött? Jetitámadás áldozatai lettek? Vagy földönkívülieké? Ezen elméletek egy része természetesen komolytalan, de tény, van, amit meg lehet magyarázni, és olyan is bőven akad, amit talán sosem.

A Gyatlov-hágó zombijai

Az esetről 2013-ban horrorfilm készült Halálhegy – A Gyatlov-rejtély (Devil’s Pass) címmel. Sokáig hűen követi az eseményeket, és próbálja hitelesen rekonstruálni a történteket, de a végzetes éjszaka bemutatásától kezdve átcsap egy elcsépelt, teljesen lebutított moziba, ahol a rejtély vagy az elméletek felsorolása helyett előkerül egy túlvilági kapu, s az áldozatokból lett zombik devalválják magát a történetet is. A film előzetese:

Borítókép és fotó: csupasport.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!