aszály? ugyan!

2019.03.24. 11:21

Mesterséges esővel kísérleteznek Srí Lankában

A módszerhez nem kell más, mint egy repülőgép, egy víztározó, néhány felhő és némi kémia.

Forrás: Shutterstock

Srí Lanka sikeres mesterségeseső-kísérletet hajtott végre pénteken a sziget teatermesztő hegyvidékén, ahol a legtöbb vízi erőmű is található – közölte az ország energiaügyi minisztériuma, amely a mesterséges eső segítségével a száraz évszakban előforduló áramkimaradásokat szeretné elkerülni.

A Srí Lanka-i légierő egy gépe az egyik vízi erőmű tározója fölött, 2400 méteres magasságban kémiai anyagokat juttatott a felhőkbe, 45 perces esőt létrehozva.

A múlt hét óta az ország számos területén előfordultak egy-két órás áramkimaradások, mivel a rendkívüli szárazság miatt az erőművek tározóiban leapadt a vízszint.

A thaiföldi szakemberek segítségével indított kísérleti projekt keretében az elkövetkező két hétben többször is megpróbálnak majd mesterséges esőt létrehozni az ország hegyvidéki részén, ahol a legtöbb vízi erőmű található, és ahol a híres ceyloni teát is termesztik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!