Irány a Hold!

2018.09.18. 08:14

Megvan, ki lesz az első űrturista

Mezava Juszaku japán milliárdos a SpaceX 2023-ra tervezett Hold-körüli utazásának első magánügyfele – jelentette be az amerikai űripari vállalkozás hétfőn Los Angelesben.

Japanese billionaire Yusaku Maezawa reacts during the announcement by Elon Musk to be the first private passenger who will fly around the Moon aboard the SpaceX BFR launch vehicle, at the SpaceX headquarters and rocket factory on September 17, 2018 in Hawthorne, California. Japanese billionaire businessman, online fashion tycoon and art collector Yusaku Maezawa was revealed as the first tourist who will fly on a SpaceX rocket around the Moon. / AFP PHOTO / DAVID MCNEW

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: David Mcnew

A híradások pár napja még egy másik japánról, a 47 éves Enomoto Daiszuke üzletemberről szóltak, pontosabban rá tippelgettek. Elon Musk vállalata azonban végre eloszlatta a bizonytalanságot, és nyilvánosságra hozta, hogy a 42 éves Mezava Juszakuról van szó, aki a tervek szerint a még fejlesztés alatt álló Big Falcon Rocket (BFR) nevű rakétával tesz majd egy fordulót égi kísérőnk körül, amelyet mintegy 200 kilométerre fog megközelíteni.

„Ez életem álma. Gyerekkoromtól fogva szerettem a Holdat”

- mondta a Zozo nevű internetes divatcég vezetője. Mezava, aki egykor egy punkzenekar dobosa volt, ugyanakkor bejelentette, nem egyedül akar útra kelni a várhatóan egy hetes repülésre, hanem hat-nyolc művészt is vinne magával, hogy a Föld és a Hold látványától ihletet kapjanak egy új alkotáshoz.

Elon Musk, a cég alapítója azt nem árulta el, hogy mennyibe kerül az út, csak annyit mondott, hogy Mezava rengeteg pénzt fizet, amit a BRF fejlesztésére fordítanak. Hozzáfűzte: Mezava bátorságot, eltökéltséget és kalandvágyat mutatott, amikor önként jelentkezett.

Mindeddig összesen 24 ember járt a Holdnál, és az utolsó, 1972-es NASA-misszió, az Apollo-17 óta senki sem utazott oda. A SpaceX 2017 elején bejelentette, hogy 2018-ban két utast visz Hold-körüli utazásra Falcon Heavy rakétájával, erre a turistaútra azonban nem került sor. A minden korábbi rakétánál nagyobb teljesítményű BFR a tervek szerint egyesíti magában a rakétát és az űrhajót.

Borítókép: Mezava Juszaku a sajtótájékoztatón

Fotó: AFP / DAVID MCNEW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!