Paleontológia

2020.05.10. 09:22

Mégsem falkában vadásztak a Jurassic Park vérszomjas ragadozói

Valószínűleg mégsem nagy, szervezett falkákban vadásztak a Jurassic Park című filmmel ismertté vált raptorok – állítják a Wisconsin-Oshkosh Egyetem kutatói, akik a Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology című folyóiratban publikálták az eredményeiket.

Forrás: Shutterstock

A szakemberek a Dromaeosauridae családba tartozó ennek tagjaira gyakran nem hivatalosan raptorokként hivatkoznak Deinonychus antirrhopus faj fogaira alapozták vizsgálatukat.

Az 1993-as Jurassic Park című kasszasiker vérszomjas Velociraptorait a mai Észak-Amerika területén egykor élő Deinonychusról mintázták.

A raptorokat gyakran ábrázolják a farkasokéhoz hasonló falkában vadászva mondta Joseph Frederickson, az egyetem paleontológusa. Hozzátette: az effajta viselkedésre utaló bizonyítékok azonban összességében nem meggyőzőek.

Az a probléma ezzel az elmélettel, hogy a ma élő dinoszauruszok (madarak) és rokonaik (a krokodilfélék) általában nem vadásznak csoportokban, és ritkán vetnek szemet náluk nagyobb termetű zsákmányra

magyarázta a szakember.

A kutatók nemrég egy másfajta, a komodói varánuszokra és a krokodilokra jellemző viselkedési modell lehetőségét kezdték vizsgálni a raptorok esetében olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A fiatal komodói varánuszokat az a veszély fenyegeti, hogy a felnőtt példányok megeszik őket, ezért a fáknál keresnek menedéket, ahol olyan táplálékforrások állnak a rendelkezésükre, amelyek nem elérhetőek a már kifejlett, nagy termetű példányok számára.

A falkában vadászó állatokra általában nem jellemző ez a táplálkozási sokszínűség.

Ha megismerjük a fiatal raptorok és a kifejlett raptorok étrendjét, abból megtudhatjuk, hogy falkákban vadásztak-e

mondta Frederickson.

A Deinonychus-fosszíliák elemzése révén a kutatók megállapították, hogy a legkisebb méretű fogak és a nagyméretű fogak eltérő szénizotópértéket mutatnak, ami azt jelenti, hogy a fiatal és a kifejlett állatok nem ugyanazt ették.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!