nem halasztják el

2019.03.15. 09:09

Magánrakétákat kölcsönözhet a Holdra szálláshoz a NASA

A saját rakéták fejlesztése ugyanis túl lassan halad.

Forrás: Shutterstock

Újabb késlekedések akadályozzák az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szupernehéz hordozórakétájának, az SLS-nek a kifejlesztését, így az amerikai űrhajózási és űrkutatási hivatal a következő Hold-misszióhoz esetleg magánrakétát vesz igénybe – jelentette be szerdán a hivatal igazgatója.

A Boeing cég évek óta dolgozik a NASA számára az SLS (Space Launch System) hordozórakétán,

amely a valaha megépített legnagyobb teljesítményű rakéta lesz, hogy ismét embereket juttasson Hold-körüli pályára.

Az asztronautákat szállító Orion űrhajót a Lockheed-Martin és európai cégek építik.

Háromévi késlekedés után az EM-1 ember nélküli Hold körüli repülési programot 2019 végéről 2020-ra halasztották. Az SLS azonban nem tudja tartani az ütemtervet – közölte szerdai szenátusi meghallgatásán Jim Bridenstine, a NASA-igazgatója. A NASA most első ízben ismerte be ennyire nyíltan, hogy problémák vannak az SLS-szel, amely a NASA főellenőrének augusztusi közlése szerint eddig több mint 12 milliárd dollárjába került az űrhajózási hivatalnak.

Bridenstine valóságos sokkot váltott ki azzal a bejelentésével, hogy magáncégekre akarja bízni az EM-1 program 2020. júniusi megvalósítását ahelyett, hogy elhalasztaná az SLS elkészültéig.

Az igazgató neveket nem közölt, de az egyik lehetséges jelölt a SpaceX vállalat Falcon Heavy rakétája lehet.

Az United Launch Alliance (a Lockheed és a Boeing vegyesvállalata) Delta IV rakétája szintén képes ekkora tömeget célba juttatni.

„Rendkívüli lehetőségek léteznek manapság, célunk elérése érdekében meg tudjuk őket vásárolni” – mondta az igazgató a megdöbbent szenátoroknak.

A NASA a következő hetekben fog dönteni arról, hogy ragaszkodik-e saját rakétájához vagy az első tesztrepüléshez magán hordozórakétát használ – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!