pusztítás

2017.10.04. 15:36

Madarak millióit ölik meg a macskák hetente Ausztráliában

A vad macskák 316 millió, a házimacskák pedig 61 millió madarat ölnek meg évente az országban, ezek 99 százaléka őshonos madár ausztrál kutatóknak a Biological Conversation című szaklapban megjelent tanulmánya szerint. Ez az első egész országra kiterjedő kutatás, amely a macskák Ausztrália madárvilágára gyakorolt hatását vizsgálja.

„Mindenki tudja, hogy a macskák megölik a madarakat, de ez a tanulmány megmutatja, hogy országos szinten milyen meghökkentő mértékű ez a zsákmányejtés és valószínűleg hozzájárulhat sok faj egyedszámának csökkenéséhez”

- fejtette ki John Woinarski, a Charles Darwin Egyetem kutatója.

A vadon élő macskák jóval nagyobb arányban illesztik bele étrendjükbe a madarakat, mint más ragadozó emlősök. Az eredmények mintegy 200 különböző tanulmány eredményeinek elemzésből származnak.

A legtöbb madarat Ausztrália belső, száraz területeinek távoli vidékein vadásszák a macskák: évente akár 330 madarat ölnek meg négyzetkilométerenként. A kutatók szerint a macskák 338 őshonos, köztük 71 veszélyeztetett madárfaj egyedeit fogyasztják, ez csaknem fele az őshonos fajoknak.

Vadon élő macskák megtalálhatóak Ausztrália szárazföldi területeinek több mint 99,8 százalékán, a teljes populáció 2,1 és 6,3 millió között változik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!