esély

2019.06.07. 22:30

Madarak kalitkában: börtönvendéglő nyílik Rómában

Természetesen csak olyan rabok dolgozhatnak itt, akik nem veszélyesek.

Fehér Dávid, a kiállítás kurátora

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Az elítéltek által üzemeltetett, nyilvános vendéglő nyílik a hírhedt római Rebibbia börtönben, ahol maffiózókat, terroristákat és más veszélyes bűnözőket tartanak fogva szigorú őrizet mellett.

Az Uccelli in gabbia (Madarak kalitkában) nevű étteremben a fogvatartottak készítik el az ételeket, ők is szolgálnak fel, de csak olyanok, akik csekélyebb súlyú bűncselekmény miatt kerültek rács mögé, és nem számítanak veszélyesnek. A felszolgált ételekhez használt alapanyagok egy részét is a börtönben állítják elő. A menüt hivatásos szakácsok állítják össze.

A La Repubblica című római lap csütörtöki cikke szerint a 80 férőhelyes börtönvendéglő egyelőre csak pénteki napokon és csak június-júliusban működik.

Aki itt akar étkezni, annak legalább három napra előre kell helyet foglalnia, és okostelefont vagy kamerát nem vihet be.

Az éttermet a fegyintézet azon kertes részében alakították ki, ahol hozzátartozóikkal találkozhatnak az elítéltek. Az éttermet azonban a fogvatartottak családtagjai nem látogathatják, sem olyanok, akiket valamilyen okból nyilvántart a rendőrség.

A kezdeményezéssel lehetőséget akarunk adni az elítélteknek, hogy dolgozzanak, és fel akarjuk számolni azt az előítéletet is, hogy a bűnözők menthetetlenek – mondta Luciano Pantarotto, a börtönéttermet működtető Men at Work szociális szövetkezet elnöke.

A projektet a római önkormányzat is támogatja. Virginia Raggi főpolgármester tavaly már megkezdte az elítéltek bevonását a városi parkok gondozásába, amelyben maximálisan két évre elítélt és jó magaviseletű rabok vehetnek részt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!