ál-nagyhercegnő

2021.02.23. 16:00

Levéltárba kerültek az orosz cár állítólagos lányának dokumentumai

A magát az utolsó orosz cár lányának kiadó Anna Anderson Manahan dokumentumgyűjteményét kapta meg a bajor állami levéltár.

London, 2018. szeptember 20. Alekszandra Fjodorovna cárnénak, II. Miklós orosz cár feleségének és két lányának tiszteletére 1905-ben készült Fabergé-tojás Az utolsó cár: Vér és Forradalom címû kiállításon a londoni Science Museumban 2018. szeptember 20-án. A tárlat II. Miklós utolsó orosz cár és családja kivégzésének 100. évfordulója alkalmából nyílt. 1918. július 17-re virradóra a bolsevikok agyonlõtték az akkor már trónjáról lemondott és házi õrizetben tartott cárt, családját, szolgálóit és orvosukat. Az ékszertojás Peter Carl Fabergé francia származású, orosz cári ékszerész alkotása. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Facundo Arrizabalaga

Az „Anasztázia-archívumot” a bajor állami levéltár kapta meg – közölte az igazgató hétfőn Münchenben. A gyűjtemény bepillantást nyújt abba a lázas ténykedésbe, mellyel Anderson Manahan és barátai a cári származás elismerésén fáradoztak.

Az asszony annak idején azzal állt elő, hogy ő volt az egyetlen, aki túlélte a cári család lemészárlását.

Az iratkollekcióban megtalálható a levelezés, amelyet támogatóival, köztük felsőbb nemesi körök tagjaival folytatott. Üzleti dokumentumokat is tartalmaz a gyűjtemény, köztük van például története filmre vitelének értékesítési ajánlata, de Anna végrendelete is. A perek iratai is a gyűjtemény részét képezik.

A németországi születésű Anderson Manahan – eredeti nevén Franziska Schanzkowska – egészen 1984. február 12-én, az amerikai Charlottesville-ben bekövetkezett haláláig mindent megtett, hogy Anasztázia Nyikolajevna Romanova nagyhercegnőként ismertesse el magát.

Az 1918-ban meggyilkolt orosz cár, II. Miklós legfiatalabb lányának, Anasztáziának, a Romanovok állítólagos leszármazottjának kiadva magát Anna Anderson Manahannek sikerült némi hírnévre szert tennie. Számos okirat és tanúvallomás volt hivatott bizonyítani cári származását, azonban később,

a nő halála után elvégzett DNS-elemzés mindent cáfolt.

A sok csaló közül, akik Anasztáziának adták ki magukat, ő volt az egyetlen, akire életében nem sikerült rábizonyítani, hogy hazudott.

Borítókép: II. Miklós orosz cár felesége, Alekszandra Fjodorovna cárné és lányai tiszteletére 1905-ben készült Fabergé-tojás. / Facundo Arrizabalaga / MTI / EPA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!