nomen est omen

2017.09.26. 21:33

Látott már David Bowie-pókot?

Hírességekről neveztek el 15 pókfajt amerikai kutatók.

Hírességekről, többek között Leonardo DiCaprióról, Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és a természettudós David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

„A pókok nevével olyan emberek iránt akartuk kifejezni a tiszteletünket, akik kiállnak az emberi jogokért és figyelmeztetnek a klímaváltozásra – politikai vezetők és művészek iránt, akik elősegítik, hogy egy jobb világot eredményező megoldások szülessenek”

- emelte ki Ingi Agnarsson pókszakértő, a projekt vezetője az egyetem közleményében.

A fajok olyan neveket kaptak, mint Spintharus davidattenboroughi, Spintharus barackobamai, Spintharus michelleobamaae és Spintharus davidbowiei.

A Michelle Obamáról elnevezett pók például így néz ki:

Az újonnan elkeresztelt pókok élettere Észak-Amerika északi részétől Brazíliáig húzódik. Eddig a szakértők azt feltételezték, hogy ez a 15 pók mind a Spintharus fajhoz tartozik. Genetikai vizsgálatok szerint azonban legalább 15 különféle fajt alkotnak.

Az azonban, ha egy politikusról neveznek el egy állatfajt, nem jelent feltétlenül mély tiszteletet. A jelenlegi amerikai elnökről például egy molylepkét, a Neopalpa donaldtrumpit nevezték el januárban. Az állat fejét jellegzetes, aranyszínű pikkelyek borítják, amelyek feltűnően emlékeztetnek az elnök elhíresült hajviseletére.

A szakértők szerint az új felismerések az állatok védelmére is hatással lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!