Természetvédelem

2021.02.22. 12:15

Különleges módszerrel akadályoznák meg az ausztrál állatfajok illegális kereskedelmét

DNS-adatbázist hoznak létre az ausztrál vadonban élő egzotikus állatok illegális kereskedelmének megakadályozására.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Sussan Ley környezetvédelmi miniszter hétfőn jelentette be, hogy az ausztrál kormány alkalmazni fogja a gyakorlatban azokat a javaslatokat, amelyeket a KPMG tanácsadó cég fogalmazott meg az állatfajok exportjára vonatkozó engedélyeket vizsgáló jelentésében.

A dokumentum szerint az olyan veszélyeztetett fajok, mint a barnafejű hollókakadu és a kékvállú lóri, a feketepiaci kereskedelem áldozatai.

A cég azt javasolta, hogy az ausztrál kormány hozzon létre egy DNS-adatbázist, amely tartalmazza az Ausztráliába importált, vagy onnan exportált állatok mindegyikének leszármazási vonalát, hogy a hatóságok könnyebben nyomon követhessék az állatokat és felszámolhassák az illegális kereskedelmüket.

„A szervezett bűnözés egyre nagyobb mértékű bevonódása a kereskedelembe, a kifinomult nemzetközi kereskedelmi gyakorlatok és az ausztrál vadállatok nagy, olykor a több tízezer dollárt is elérő értéke a feketepiacokon a lehető legerősebb elrettentő eszközök bevetését teszi szükségessé”

– mondta Ley.

A KPMG jelentése szerint több száz veszélyeztetett papagájt exportáltak Ausztráliából egy berlini székhelyű állatvédő szervezethez, amelyről később kiderült, hogy egy elítélt csaló, Martin Guth üzemelteti, aki több százezer dollárért adta el a madarakat.

A DNS-adatbank feltöltését a madarakkal kezdik, majd idővel az összes őshonos állatra kiterjesztik.

Borítókép: barnafejű hollókakadu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!