indul a felkészülés

2021.09.16. 12:01

Klein Dávid és Suhajda Szilárd elérte az alaptábort

A két hegymászó a tervek szerint október közepén indulna a Dhaulagiri hegycsúcs támadására oxigénpalack és teherhordók nélkül.

Budapest, 2020. február 12. Klein Dávid (b) és Suhajda Szilárd hegymászók a Himalája hegységben található, 8462 méter magas Makalura, a Föld 5. legmagasabb hegycsúcsára tervezett expedíciójuk részleteit ismertetik az újpesti BigWall falmászó teremben 2020. február 12-én.

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Klein Dávid és Suhajda Szilárd kedden elérte az alaptábort a Zajo Dhaulagiri Expedíció 2021 keretében, amelynek célja a 8167 méter magas Viharok hegyeként is emlegetett, Dhaulagiri hegycsúcs elérése oxigénpalack és teherhordók nélkül – közölte az Eseményhorizont csapata.

Mint írják, az Eseményhorizont két hegymászója, Klein Dávid és Suhajda Szilárd szeptember elsején indult el Budapestről Nepálba.

„Egy hosszú és kalandos felmenetet követően végre megérkeztünk a Dhaulagiri lábához. A következő napokban berendezzük alaptáborunkat és készülődünk első akklimatizációs körünkre. Jelenleg sűrű felhőben vagyunk és megállás nélkül szakad az eső” – idézi a közlemény Suhajda Szilárd hegymászót.

Most az úgynevezett akklimatizációs időszak következik a hegymászók számára, amikor a hegyen fel-le ingázva egyre magasabban építenek ki táborokat. Pár nap pihenő után el is indítják első akklimatizációs körüket, mely során céljuk, hogy 5850 méteren eltöltsenek 1-2 éjszakát az egyes táborban. Ezt követően visszaereszkednek az alaptáborba és újabb pihenőnapok következnek, majd a kettes és hármas tábor kiépítése. Ha sikerül néhány éjszakát eltölteniük a 7400 méter magas hármas táborban, akkor egy többnapos pihenőt követően megkezdik a csúcsmászást. Erre várhatóan október közepén kerül sor, azonban a helyi időjárási viszonyok ezt befolyásolhatják. A hegymászók a magaslati táborokban sátrat állítanak, amelyekben élelmet, a főzéshez szükséges gázt és egyéb eszközöket hagynak – emlékeztet a kommüniké.

Klein Dávid 2016-ban első magyar megmászóként egyedül állt a legveszélyesebb nyolcezres csúcs, a szintén Nepálban található Annapurna csúcsán. 2019-ben Suhajda Szilárd szintén egyedül ért fel, magyarok közül elsőként, a Kína és Pakisztán határán fekvő K2 csúcsára.

Borítókép: Klein Dávid és Suhajda Szilárd hegymászók a Himalája hegységben található, 8462 méter magas Makalura, a Föld 5. legmagasabb hegycsúcsára tervezett expedíciójuk részleteit ismertetik az újpesti BigWall falmászó teremben 2020. február 12-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!