kísérleti vakcinázás

2021.10.18. 06:55

Klamídia ellen oltanak koalákat Ausztráliában

Bár a fertőzés, amely az anyáról átterjedhet újszülött kölykeire is, általában gyógyítható antibiotikumokkal, olykor azonban annyira súlyos fertőzés alakul ki, hogy az állatok életét nem lehet megmenteni.

Rescued koala stays at Koala Hospital in Port Macquarie, Australia on Dec.16, 2019. The koala was injured by the forest fire that has been burning since September 2019.

Forrás: Yomiuri Shimbun/AFP

Fotó: Takeyuki Hitokoto

Egy nemi úton terjedő betegség, a klamídia ellen oltanak be mintegy 400 koalát Ausztráliában, hogy ezzel is segítsék a veszélyeztetett faj fennmaradását.

Az emberek körében is gyakori bakteriális fertőző betegség elterjedt a koalák körében is, egyes populációkban az állatok felét érinti.

A klamídia súlyos kötőhártya- és húgyhólyaggyulladást, egyes esetekben vakságot vagy terméketlenséget okozhat – közölte az Australia Zoo Wildlife Hospital állatkórház, ahol megkezdték az Ausztrália egyik emblematikus állatának számító erszényesek vakcinázását.

Az állatok egy adag vakcinát kapnak, utána a nyomon követhetőség érdekében mikrochippel látják el, majd visszaengedik őket a vadonba.

Bár a klamídia, amely az anyáról átterjedhet újszülött kölykeire is, általában gyógyítható antibiotikumokkal, olykor azonban olyan súlyos fertőzés alakul ki, hogy az állatok életét nem lehet megmenteni.

A vakcinázást vezető Napospart Egyetem (USC) biológusai szerint a védőoltás segítheti az erszényesek szaporodását és fennmaradását. A vakcinát eddig nyolc kisebb kísérletben összesen 200 koalán próbálták ki, fogságban és vadon élőkön egyaránt, a mostani oltás az első nagy létszámú kísérlet.

Ha az oltás beválik, Queensland és Új-Dél-Wales más állatkórházaiban is alkalmazni fogják.

Egy szakértői becslés szerint a 2019-20-as nagy ausztráliai erdőtűzben legalább 60 ezer koala pusztult el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!