Hulahoppozó kislány

2021.02.18. 11:00

Kivágták egy nottinghami ház falából Banksy művét

Kivágták a falból és elszállították szerdán azt a Banksy-képet, amelyet a világhírű utcaművész egy nottinghami ház téglafalára festett. A tavaly októberben megjelent kép egy bicikligumival hulahoppozó kislányt ábrázol.

Védőmaszkot viselő látogató Banksy brit graffitiművész újranyílt kiállításán Genovában 2020. május 19-én.

Forrás: MTI / EPA / ANSA

Fotó: Luca Zennaro

John Brandler galériatulajdonos a BBC-nek azt mondta, hogy

egy hatszámjegyű összegért vásárolta meg a Banksy-képet, amelyet szakemberekkel vágatott ki a házfalból.

Mint hozzátette, szeretné megóvni az graffitiművész alkotásait. Szerinte ugyanis az utca ártalmaitól műanyag lappal védett kép hosszú távon penészedne és károsodna a szabadban.

Brandler, akik korábban az utcaművész több más művét, köztük egy Port Talbot-i garázs faláról a Seasons Greetings című alkotást is megszerezte, arról is beszélt a BBC-nek, hogy

a hulahoppozó kislány képét még idén ki akarja állítani a suffolki Moyse's Hall Múzeumban.

A nottinghami városi tanács azon fáradozott, hogy az értékes falfestmény a településen maradhasson, de „semmilyen opció nem jött be”, így végül a háztulajdonos szabadon dönthetett arról, hogy mi legyen a téglafal sorsa.

Az önkormányzat, amely kapcsolatban állt Banksy munkatársaival, úgy tudja,

a művész nem akarta, hogy az alkotást eltávolítsák annak a háznak a faláról, ahová felfestette, és a tanács nem is tudott arról, hogy a képet tartalmazó falrész kivágását tervezik.

A Nottingham Post című lap szerint a háztulajdonos megpróbálta „eladományozni” a Banksy-művet, tárgyalt is erről helyi szervezetekkel, jótékonysági csoportokkal, sőt országos testületekkel is, de a tárgyalások nem vezettek eredményre.

A névtelenség kérő tulajdonos azt mondta a lapnak, hogy végül az eladásból származó pénzt fogja felajánlani jótékony célokra.

Borítókép: védőmaszkot viselő látogató Banksy brit graffitiművész újranyílt kiállításán Genovában 2020. május 19-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!