Öröm a királyi családban

2021.09.20. 19:50

Kislányt hozott világra Beatrix hercegnő, a brit uralkodó unokája

A gyermek 6 font és 2 uncia, vagyis 2780 gramm súllyal született.

Britain's Princess Beatrice of York arrive to attend the wedding of Britain's Princess Eugenie of York to Jack Brooksbank at St George's Chapel, Windsor Castle, in Windsor, on October 12, 2018. (Photo by Steve Parsons / POOL / AFP)

Forrás: POOL / AFP

Fotó: Steve Parsons

Leánygyermeknek adott életet Beatrix hercegnő, II. Erzsébet királynő 33 esztendős unokája. A Buckingham-palota bejelentése szerint a kislány szombat éjjel született a londoni Chelsea and Westminster kórházban. Az édesanya és az újszülött egyaránt jól van.

Beatrix hercegnő első gyermeke a 95 éves II. Erzsébet királynő tizenkettedik dédunokája, valamint a második csecsemő a családban, aki az uralkodó néhai férje, az április 9-én elhunyt Fülöp edinburghi herceg halála után jött a világra.

András yorki herceg és volt felesége, Sarah Ferguson elsőszülött lányát, Beatrix hercegnőt 2019 szeptemberében jegyezte el a Edoardo Mapelli Mozzi 39 éves olasz ingatlanmágnás, akinek egy korábbi kapcsolatából már van egy kisfia. Az esküvőt eredetileg tavaly májusra tervezték, de a járvány miatt elhalasztották. A pár végül 2020. július 17-én házasodott össze a windsori királyi rezidencián, szűk családi körben és szinte titokban. A ceremóniát az udvar be sem jelentette előre.

Fülöp herceg még jelen volt Beatrix tavaly nyári esküvőjén, de ez volt az utolsó nagy jelentőségű esemény a királyi családban, amelyen rész tudott venni.

Beatrix hercegnő jelenleg a tizedik, újszülött kislánya pedig a tizenegyedik a brit trónutódlási sorban. Hercegnőként és az uralkodó unokájaként Beatrix is jogosult a királyi fenség megszólításra. A királyi család hivatalos mindennapi tevékenységében viszont nem vesz részt, hanem polgári állása van.

A hercegnő Beatrice York néven az Afiniti nevű, New York-i székhelyű szoftvertechnológiai vállalat alelnöki tisztségét tölti be.

Beatrix húga, Eugénia hercegnő 2018 októberében ment férjhez a szintén polgári származású, 33 éves Jack Brooksbankhez. Első gyermekük, August Philip Hawke Brooksbank február 9-én született. Másfél hónappal később Zara Tindall, II. Erzsébet királynő legidősebb leányunokája, aki az uralkodó egyetlen lányának, Anna hercegnőnek a lánya, egészséges fiúgyermeknek adott életet. Júniusban pedig Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fiának, Harry hercegnek és Meghan hercegnőnek született lánya. A gyermek, aki a Lilibet Diana Mountbatten-Windsor nevet kapta, az Amerikában élő házaspár második gyermeke.

A brit uralkodó összesen négy dédunokájának a születésének örvendhetett idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!