Thaiföld

2020.01.08. 10:49

Kifosztották egy kihalás fenyegette teknősfaj ritka fészkét

Helyi lakosok fizetnek annak, aki segít kézre keríteni a fészekrablót.

Forrás: Pixabay

Csaknem egymillió forintnyi nyomravezetői jutalmat tűztek ki Thaiföldön annak, aki segít elfogni egy kihalás fenyegette teknősfaj ritka fészkének kifosztóit.

Az ismeretlen tettesek mintegy 50 értékes tojást vihettek el hétvégén a dél-thaiföldi Phang-nga tartományban, a Thai Muang Nemzeti Park tengerpartján egy fészekből, amelyet egy tengerből partra mászó teknős rakott a homokba.

A nemzeti park munkatársai szombaton bukkantak a strandon egy nőstény kérgesteknős nyomaira, de nem találták meg az állatot, és a fészkében is csak két életképtelen tojásra bukkantak.

Felháborodott helyi lakosok és a helyi hatóságok fele-fele részben 100 ezer baht (977 ezer forint) jutalmat ajánlottak fel a nyomravezetőnek. Mivel a kérgesteknős védett faj, tojásainak ellopását vagy birtoklását akár 15 év szabadságvesztéssel és 1,5 millió baht (14,6 millió forint) bírsággal is büntethetik.

A kérgesteknős a világ legnagyobb tengeri teknőse, amelyet súlyosan fenyeget a kihalás veszélye.

Thaiföldön 2019 januárjáig öt éven át egyetlen kérgesteknőstől származó tojásfészket sem találtak.

A kérgesteknős egyre ritkábban fordul elő a ragadozók támadásai, a túlhalászás, tojásának élelmezési célú begyűjtése és a mind mostohább természeti feltételek miatt.

A kérgesteknős fészke olyan értékes, hogy a hatóságok 20 ezer baht (195,5 ezer forint) jutalmat ígérnek mindenkinek, aki jelenti egy fészek felfedezését Phang-nga tartományban vagy a szomszédos Phuketen, mivel ezáltal segít megvédelmezni azt.

A nemzeti park adatai szerint tavaly óta két alkalommal mászott partra a 20 kilométer hosszú strandon egy-egy nőstény kérgesteknős, hogy lerakja tojásait, mindannyiszor mintegy 50 darabot.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!