Rejtély

2020.11.18. 17:02

Kiderülhetett, miért tűntek el a fehér cápák Fokváros vizeiből

Valószínűleg kardszárnyú delfinek támadásai miatt tűntek el a fehér cápák Fokváros vizeiből – állapította meg egy kilenctagú nemzetközi szakértői bizottság.

Forrás: Shutterstock

A Fokföldi-félszigettől keletre elterülő Vals-öböl a két tonnát is nyomó, akár ötméteresre is megnövő fehér cápákról híres. Noha 2010 és 2016 között a partok közelében lévő cápafigyelő pontokon évente átlagosan 205 észlelés történt, később több mint két év alatt egyet sem láttak.

Több elmélet született arról, hogy a fehér cápák miért távozhattak a környékről, voltak, akik szerint a klímaváltozás, mások szerint táplálékaik túlhalászata miatt,

azonban eltűnésük egybeesett két kardszárnyú delfin (más néven orka vagy gyilkos bálna) öbölbe érkezésével.

Ezek a ragadozók cápákra vadásznak, gyakran csak a májukat eszik meg. Az orkák akár 5,4 tonnásra is megnőhetnek, átlagos hosszuk 5-7 méter.

2017-ben öt fehér cápa maradványait találták meg a közeli Gaansbaiban, orkák végeztek velük. Egy másik cápa tetemét idén találták meg a tengerparton, ezt is hasonlóképpen ölték meg a kardszárnyú delfinek, és az áldozatok száma sokkal nagyobb lehet mondta el a jelentés bemutatásakor Alison Kock tengerbiológus, a bizottság egyik tagja.

A kormány által márciusban megbízott panel kedden kiadott jelentésében megállapította, hogy a fehér cápák eltűnése valószínűleg a kardszárnyú delfinek közelmúltbeli megjelenése és támadásai számlájára írható, nem a halászat áll a hátterében. A jelentésben megemlítették, hogy turisztikai szempontból is veszteség a fehér cápák távozása.

A cápák megfigyelése hajókról és víz alatti ketrecekből az egyik fő turistalátványosság volt Fokvárosban.

Szakértők szerint mintegy 1250 cápafaj létezik, többségük már védett. Dél-Afrikában a cápafajok 14 százaléka veszélyeztetett mondta Barbara Creecy környezetvédelmi miniszter.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!