betegellátás

2018.02.19. 10:36

Két és fél milliárd forint a külföldi gyógykezelésekért

Tavaly a külföldön történt legdrágább beavatkozás, amelyet az egészségbiztosító finanszírozott, egy onkológiai kezelés volt 56,8 millió forint értékben.

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Gergely Zsolnai

Tavaly 2,6 milliárd forint értékben támogatta a betegek külföldön történő gyógykezelését a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK). Az elmúlt három évben csaknem 1900 beteg engedélyezett, tervezett külföldi gyógykezelésére került sor, amelyet az egészségbiztosító finanszírozott – írja a Világgazdaság az alapkezelő tájékoztatásával.

Az engedélyezett beavatkozások olyan, Magyarországon nem végzett ellátások, amelyek orvosszakmailag elfogadottak, és a beteg szempontjából reális egészségnyereséggel járnak.

A leggyakrabban genetikai rendellenességek, vérképzőszervi vagy egyéb daganatos betegségek esetében, sugár- (proton, hadron) és izotópterápiás onkológiai ellátások és mellkassebészeti eljárások miatt volt indokolt a betegek külföldi gyógykezelése.

A NEAK által engedélyezett és finanszírozott ellátások 99 százaléka az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban, illetve Svájcban történt. A legtöbb beavatkozást Németországban, Ausztriában, Hollandiában, Svájcban, Belgiumban és Spanyolországban végezték az utóbbi években. 2016-ban 2 milliárd forint, 2015-ben 2,1 milliárd, tavaly pedig 2,6 milliárd forint támogatást nyújtott a NEAK a külföldi gyógykezelésekre.

Ebbe beletartoznak a transzplantációkhoz kapcsolódó Euro­transplant-költségek is, továbbá két-három évvel korábban igénybe vett ellátások költségei is, figyelemmel az uniós nyomtatványok alapján történő kifizetések szabályaira – tette hozzá az egészségbiztosító. Az elmúlt három évben 2185 kérelem érkezett a NEAK-hoz külföldi gyógykezelés támogatására. Tavaly az alapkezelőhöz benyújtott 802 kérelemből 701 esetben engedélyeztek tervezett külföldi gyógykezelést.

A legrövidebb idő alatt egy sürgősségi kérelmet bíráltak el, amelyre a benyújtás napján engedélyt adtak – a NEAK nem nevezte meg, hogy ez milyen esetben történt, de olyan sürgősségi beavatkozás lehetett, mint például egy tüdőtranszplantáció.

A leghosszabb ideig tartó elbírálások maximum 60 napig húzódnak, az elmúlt két évben tíz ilyen eset volt – írták. Tavaly a legdrágább beavatkozás egy külföldi onkológiai ellátás volt, amely 56,8 millió forintba került, 2015-ben pedig egy tüdőtranszplantáció, amelyért 80,16 millió forintot fizetett a NEAK.

A kollégium dönt

A kérelmek elbírálásánál 99 százalékban az illetékes szakmai kollégium három tagja bírálja el a külföldi gyógykezeléshez szükséges méltányossági igényeket. A kérelmek elbírálásánál elsősorban az orvosi ellátást finanszírozza a NEAK, de a járulékos költségek vonatkozásában a jogszabály arra is lehetőséget ad, hogy az utazást is megtérítsék a betegnek, illetve orvosszakmai okból ehhez társulhat a kísérő utazási költsége is.

Borítókép: Illusztráció 

Shutterstock / Gergely Zsolnai

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!