megéheztek

2019.10.23. 10:18

Megszökött két orrszarvú egy zambiai nemzeti parkból

Többször megkísérelték, hogy visszatereljék a teheneket a rezervátumba, ők azonban egyre távolabb kóboroltak, és egyre közeledtek az orvvadászok fenyegette területhez.

Rma, 2019. oktber 3. 2019. oktber 3-n kszlt kp az Eurpai llatkertek s Akvriumok Szvetsge (EAZA) Eurpai Fajmegrz Programja keretben a rmai Biopark llatkertbe rkezett kt dl-afrikai szlesszj hm orrszarvrl, Thomasrl s Kibrl. A szlesszj orrszarv az orvvadszat miatt sodrdott a kihals szlre a vilg legnagyobb orrszarvpopulcijnak otthont ad Dl-Afrikban. MTI/EPA-ANSA/Pool/Claudio Peri

Forrás: MTI/EPA-ANSA/Pool

Fotó: Claudio Peri

Két elkóborolt orrszarvút fogtak be és vittek vissza a dél-zambiai Mosi-Oa-Tunya nemzeti parkba – jelentette be a turisztikai minisztérium szóvivője szerdán.

Tíz szélesszájú orrszarvút telepítettek a nemzeti parkba a 2003-as nemzeti rinocéroszvédelmi program keretében, a két szökött nőstény is közülük való.

„Előzőleg többször is megkísérelték, hogy visszatereljék a orrszarvúteheneket a rezervátumba, ők azonban egyre távolabb kóboroltak, miközben egyre közeledtek az orvvadászok fenyegette területhez” – mondta Sakabilo Kalembwe.

„Ekkor már olyan nagynak éreztük a veszélyt, hogy a nemzeti parkok minisztériuma és más támogatók anyagi segítségével befogtuk és biztonságban visszaszállítottuk őket a Mosi-Oa-Tunyába” – tette hozzá.

Hozzátette, hogy

a két állatot a kóborlás közben is folyamatosan figyelemmel kísérték a vadőrök.

A szóvivő szerint

az orrszarvúk többek között azért szökhettek ki, mert az aszály miatt egyre kevesebb élelmet találnak a nemzeti parkban.

Zambiában az 1960-as években mintegy 12 ezer orrszarvú élt, 1993-ra az orvvadászok teljesen kipusztították őket, 2003-tól visszatelepítési programokkal próbálják újra stabilizálni a populációt.

Az orrszarvúkat a tudományos bizonyíték nélkül gyógyító erejűnek gondolt tülkükért gyilkolják az orvvadászok.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!