négy tő kender

2018.10.17. 11:30

Kanada most megszívja

Kanadában legalizálták a marihuána birtoklását és fogyasztását szerdán, ezzel az észak-amerikai ország lett az első nagyobb ipari ország, amely ezt törvényessé tette.

(FILES) In this file photo taken on October 12, 2018 Employee Martin Henderson walks past several plants of cannabis at Up's cannabis factory in Lincoln, Ontario. - Dressed in white overalls, horticulturists carefully tend to small pot plants lined row after row. Not long ago, orchids were growing in this greenhouse south of Toronto where cannabis plants are now budding.Recreational marijuana will be legalized October 17, 2018, and in this 1.8 hectare facility in the Niagara escarpment best known for wineries, they're rushing to be ready. (Photo by Lars Hagberg / AFP)

Fotó: AFP

A szövetségi törvényhozás ugyanakkor az ország tíz tartománya és három területe számára meghagyta azt a jogot, hogy szabályozza a marihuána eladását és terjesztését.

A lépés összhangban áll Justin Trudeau kormányfő 2015-ös választási ígéretével, amelyben úgy vélekedett, a legalizálás elsorvasztja a tiltott marihuána piacot és megvédi a gyerekeket. A politikus szerint a több milliárd dollár értékű marihuána tiltott terjesztését jelenleg a szervezett bűnözés csoportjai irányítják.

A hatályba lépő szövetségi törvény engedélyezi a 18 évesnél idősebbeknek, hogy

személyes használatra négy tő kendert tartsanak otthonukban – kivéve Manitoba és Québec tartományban -, továbbá lehetővé teszi 30 gramm marihuána büntetlen birtoklását.

A törvényt a parlament alsóháza júniusban elfogadta.

Egy férfi nézelődik az újonnan nyitott montreali kannabiszboltban
Fotó: Martin Ouellet-Diotte / AFP PHOTO

A törvény bírálói azt mondják, a legalizálás semmit sem tesz a kannabisz tiltott piacának megszüntetéséért és abban nem szerepel olyan mechanizmus, amely meggátolná, hogy a szervezett bűnözés ne hatoljon be a legális termesztői piacra.

Kanada-szerte szerdán több mint száz kannabiszbolt nyit ki, és újabbak nyitása várható. Québecben szerdán – magyar idő szerint déltől – 12 ilyen üzlet nyit, a következő három évben pedig még 150.

Az ország legnépesebb tartományában, Ontarióban azonban jövő év áprilisáig egyetlen egy sem.

Borítókép: Martin Henderson alkalmazott sétálgat a kis kannabiszpalánták mellett Ontarióban

AFP / Lars Hagberg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!