Hamis jelzések

2018.07.18. 11:53

Kalózútvonalak szövik be az El Camino szent ösvényét

Hamis útjelzésekkel próbálják elterelni a zarándokokat az El Camino útvonaláról kereskedők, vendéglátósok az északkelet-spanyolországi Ponferrada településnél – adta hírül több spanyol lap.

A pilgrim walks alone on the Way of Saint James near the village of Manjarin, between Astorga and Ponferrada, on May 29, 2015. US pilgrim Denise Thiem went missing on April 5 in this area as she was walking along the Camino Frances, one of the most popular of the pilgrimage routes to Santiago de Compostela, which attact hundreds of thousands of people each year. AFP PHOTO/ MIGUEL RIOPA / AFP PHOTO / MIGUEL RIOPA

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Miguel Riopa

A kalózútvonal célja, hogy az eredeti, a városkát megkerülő út helyett, a zarándokok áthaladjanak rajta és esetleg betérjenek üzleteikbe, vendéglátóhelyekre – magyarázta Roger De La Cruz, a Camino de Santiago del Bierzo Barátai Egyesület elnöke.

„Az El Camino jelzése szent, nem szabad kereskedelmi vagy személyes érdekek miatt módosítani” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy mindez ráadásul rontja a település imázsát is.

A kulturális egyesület vezetője felhívta a figyelmet az elterelés veszélyeire: a zarándokok letérhetnek a biztonságos útvonalról, eltévedhetnek, rossz irányba haladhatnak és a tervezettnél akár jóval hosszabb lehet az útjuk.

Hozzátette: a ponferradai eset nem egyedülálló, hasonlóra már máshol is volt már példa.

Az elnök szerint épp ezért pénzügyi szankcióval kellene sújtani azokat, akik manipulálják a jelzéseket.

A hivatalos adatok szerint az elmúlt évben több mint 300 ezer ember teljesítette a Santiago de Compostelába vezető Szent Jakab-utat, amely a világörökség részét képezi.

Borítókép: zarándok a Szent Jakab-úton Astorga és Ponferrada között

AFP PHOTO / Miguel Riopa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!