sikeres mentés

2020.03.05. 06:12

Jól van a világ egyetlen ismert albínó orangutánja

A fehér bundájú, kékszemű nőstényt 2017-ben fogták el és bántalmazták egy falu lakói Borneó középső részén.

INDONESIA-ANIMAL-ORANGUTAN

Forrás: AFP

Fotó: Borneo Orangutan Survival Foundation

Jól van a világ egyetlen ismert albínó orangutánja, Alba, amelyet 2018 decemberében engedtek szabadon a borneói esőerdőben – közölte szerdán egy orángutánmentő szervezet, amelynek tagjai látták az állatot a Bukit Baka Bukit Raya Nemzeti Parkban.

A fehér bundájú, kékszemű nőstényt 2017-ben fogták el egy falu lakói Borneó középső részén, Kapuasz Hulu körzetben, a hatóságok két nappal később kiszabadították a ketrecből, amelybe a falusiak zárták. A bántalmazott albínó akkor rendkívül rossz állapotban volt, és egy állatmentő állomására került, ahol állapota gyorsan javult.

Amikor teljesen felépült és képes volt önállóan élelemszerzésre egy másik nőstény orangutánnal, Kikával együtt szabadon engedték.

A Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) szervezet tagjai ezen a héten látták Albát a nemzeti parkban kialakított orángután rezervátumban, ahol három újabb orángutánt engedtek vissza a vadonba.

A rezervátumban az orangutánok biztonságáról egy speciális csapat gondoskodik a nap 24 órájában.

Borneón emberemlékezet óta nem láttak fehér orangutánt. Alba származását rejtély övezi, a falusiak szerint a fiatal állat annak idején „a semmiből”, anyja nélkül bukkant fel.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tavaly súlyosan veszélyeztetett fajjá nyilvánította a borneói orangutánokat, mert mintegy kétharmadával csökkent a számuk negyven év alatt.

A szervezet adatai szerint jelenleg alig több mint százezer borneói orangután él a Föld harmadik legnagyobb szigetén, Borneón, a trópusi esőerdőkben, azonban gyors ütemben pusztulnak a legális és illegális fakivágások miatt. A vadászat is jelentősen csökkenti az orangutánpopulációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!