gondolta volna?

2017.12.04. 18:02

Javában dübörög a kínai vécéforradalom

Sok nyilvános illemhelyen QR-kóddal lehet vécépapírhoz jutni.

A szucsoui Sun Mountain Nemzeti Parkerdő munkatársai szerint az építkezési hulladékból készült 200 négyzetméteres, zöld és barna színű vécéblokkhoz semmilyen acél alapanyagot nem használtak, ám az épület erősebb, mint a betonból készült változatai.

A város egyéb festői helyszínein QR-kód beszkennelésével lehet 80 centiméternyi vécépapírhoz jutni a nyilvános illemhelyeken, ám, aki egyszerre túl sok papírt használ el, annak fizetnie kell. A becslések szerint a QR-kódos megoldással átlagosan 80 százalékkal csökkent a város nyilvános mellékhelyiségeinek vécépapír-fogyasztása. A jövőben még több vécében bevezetik az újítást.

Szucsouban a turisták ma már egy internetes platformon is utánanézhetnek, hogy hol van a hozzájuk legközelebbi illemhely, és mekkora a sor, illetve megjegyzést is fűzhetnek a vécékhez.

A toalettkérdés fontosságát jelzi, hogy hétfőn még Hszi Csin-ping kínai államfő is azt hangsúlyozta, milyen lényeges az ország mellékhelyiségeinek fejlesztése, hiszen az a turistaforgalomra is jó hatással lehet.

Dübörög a vécéforradalom

Noha Kína immár a világ második legnagyobb nemzetgazdasága, az ország szegény, vidéki területein az illemhelyek egy része még mindig rettenetes állapotban van.

A különböző tákolmányok és a disznóólak szomszédságában lévő, szabad ég alatti gödrök pedig komoly higiéniai problémákat okoznak.

Kína gazdasági növekedésével párhuzamosan a városlakók életszínvonala is emelkedett, ugyanakkor az ország csaknem 600 millió főt számláló vidéki lakosságának életkörülményei továbbra is fejlesztésre szorulnak.

2015 végére a vidéki háztartások mintegy 75 százalékát felszerelték vízöblítéses vécével vagy száraz toalettel. Ugyanebben az évben meghirdették a „vécéforradalmat”, amelynek céljául az ország mellékhelyiségeinek jobb karbantartását és szervezettebb üzemeltetését tűzték ki célul.

Az elmúlt három évben 20 milliárd jüant fordítottak 68 ezer mellékhelyiség felállítására vagy renoválására az ország turistacélpontjainál, és a következő három évben további több tízezer vécét készülnek üzembe helyezni, vagy korszerűsíteni.

Mindeközben Dél-Kínában, a festői szépségű Kujlin város mészkőbarlangjánál átlátszó üvegfalú illemhelyek ejtik ámulatba a népszerű turistalátványosság látogatóit. A vakmerő dizájn célja, hogy a látogatóknak még a mosdóban se kelljen lemondaniuk a gyönyörű panorámáról, ugyanakkor nyugodtan tudják használni az illemhelyeket.

Borítókép: Egy nemrég átadott uniszex nyilvános vécé Kínában. AFP / ZHANG WENKUI / IMAGINECHINA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!