Járvány

2020.03.20. 19:25

India 1,3 milliárd embert próbál meg otthon tartani egy napig

Narendra Modi indiai miniszterelnök csütörtökön felszólította az ország lakosait, hogy tartsák be a március 22-én bevezetendő, mindössze egynapos kijárási tilalmat az új típusú koronavírus terjedésének megakadályozására.

Passengers wearing facemasks amid concerns over the spread of the COVID-19 novel coronavirus, wait for their bus at a bus stand in Amritsar on March 20, 2020. (Photo by NARINDER NANU / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Narinder Nanu

A járvány elleni küzdelem jegyében hozott szimbolikus intézkedés keretében helyi idő szerint reggel hét és este kilenc óra között bizonyos kivételekkel mindenkinek otthon kell maradnia. Modi felszólította az embereket, hogy aznap délután öt órakor az erkélyekről és ablakokból éljenezzenek az egészségügyi dolgozóknak. Az indiai televízióban közvetített lakossági felhívásában hangsúlyozta: az emberek csak a legszükségesebb esetekben hagyják el otthonaikat az elkövetkező hetekben. A 65 éven felülieket pedig felkérte, lehetőleg ne menjenek ki az utcákra.

Rendkívülinek nevezte a fertőzés jelentette egyre nagyobb kihívásokat és mindenkit „társadalmi távolságtartásra” sürgetett.

„Megpróbáltatással teli idők ezek, de fegyelmezettnek kell lennünk, hogy elejét vegyük a vírus további terjedésének” – emelte ki Modi. Hozzátette: a világjárvány (pandémia) súlyos kihatással van az ország gazdaságára.

Mindemmellett igyekezett megnyugtatni az indiaiakat: intézkedéseket tettek annak érdekében, hogy nem lesz hiány az alapvető szükségleti cikkekből. Mint mondta, stábot hozott létre, amelynek feladata a gazdasági hatások felmérése.

Felszólította az embereket, hogy hagyjanak fel a készletek felhalmozásával, ne menjenek rutin vizsgálatokra a kórházakba, és halasszák el a nem feltétlenül szükséges műtéteket.

Az 1,3 milliárd lakosú Indiából sok európai államhoz képest viszonylag kevés – 176 – megbetegedést és négy halálesetet jelentettek. Vasárnaptól egy hétre felfüggesztették a nemzetközi repülőjáratokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!