elképesztő

2017.12.12. 19:46

Ilyet még nem látott: húszan játszottak egyetlen zongorán (videó)

A boszniai diákok rekordkísérletre készültek.

Ülve, térdelve, állva, illetve a zongorára hasalva játszott el 18 boszniai kamasz és két zenetanáruk egy darabot egyetlen zongorán kedden, hogy új Guinness-rekordot állítsanak fel.

Három hónapi gyakorlás után a diákok – négy helyi zeneiskola tanulói – Albert Lavignac (1846-1916) francia zeneszerző, zenetanár Galop-Marche című indulóját játszották el a szarajevói Nemzeti Könyvtárban, amely a boszniai háború elején a támadásokban leégett és 22 évvel később épült újjá. Mindegyik zenész csak az egyik kezével játszott.

A boszniai rekordot még hitelesíteni kell. A korábbi rekordot 2014-ben 18 olasz fiatal állította fel.

A rekordkísérletben 9 és 15 éves diákok vettek részt, Szarajevó mindkét – horvát-muzulmán és szerb – közösségéből. A ma is nagyon megosztott országban a koncert „a béke, a szeretet és az egység üzenete” – mondta a felkészülést vezető Iva Pasic zenetanár.

Az eredetileg nyolc kézre írt művet Djordje Jovancic boszniai zeneszerző dolgozta át „húszkezesre”. „A feltétel az volt, hogy legalább öt percig játsszanak, és ez alatt az öt perc alatt a 20 kéz ott legyen a zongorán” – magyarázta Djordje Jovancic.

„Először nagyon nehéz volt, mert mindenkinek helyet kellett találni a zongoránál. Ma azonban, háromhavi próba után nagyon büszke vagyok magunkra”

- mondta Ivana Sagolj, az egyik 14 éves diáklány.

Borítókép: Youtube

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!