Költözésre készülőben

2019.10.18. 13:23

Ilyen növényeket termesztünk majd a Marson

Várhatóan az energiában és vitaminban gazdag burgonyával kezdünk majd, de nő majd bab és borsó, valamint gabona, paradicsom, zsázsa és rozs is.

Forrás: Shutterstock

Hogy nézne ki a marsi növénytermesztés? – erre a kérdésre válaszol egy pénteken Londonban megnyílt kiállítás. A Moving to Mars (Költözés a Marsra) című tárlatot a londoni Design Múzeumban rendezték meg. A látnivalók között 200 olyan tárgy szerepel, amelyeket a szervezők az amerikai űrkutatási hivataltól (NASA), az Európai Űrügynökségtől (ESA) és Elon Musk SpaceX űrvállalatától kaptak kölcsön.

A tárlaton láthatók amerikai ipari tervezők, Raymond Loewy és Chesley Bonestell, a RAEBURN tervezővállalat elképzelései, továbbá Anna Talvi ruhatervező és Konstantin Grcic ipari formatervező munkái, amelyek a lehetséges marsi élet tervezéséről adnak átfogó képet.

A vörös bolygó légköre belélegezhetetlen, klímája rendkívül hideg, a kozmikus sugárzás veszélyes az életre. Mindeddig a kutatások nem találtak életet a Marson. A kiállítás egy szekciója mégis a marsi növénytermelés több módját vonultatja fel.

A lehetőségek között mutatják be az üvegházi, laboratóriumi tartályokban folyó és a talaj nélküli, vízkultúrás növénytermesztést. A módszerek között említik a föld alatti növénykertek létrehozását.

A kiállítás szerint a ritka atmoszféra és a marsi talaj tápanyagszegénysége miatt a legvalószínűbb megoldás a hidrokultúrás növénytermesztés. A források szűkössége miatt a marsi gazdálkodáshoz mindent a Földről kell szállítani.

A szakértők szerint első körben feltehetően energiában és vitaminban gazdag burgonyát termelnek, de nő majd a Marson bab és borsó, valamint gabona, amelyből lisztet lehet készíteni, továbbá paradicsom, zsázsa és rozs is lesz.

A londoni kiállítás 2020 februárjáig várja a látogatókat.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!