varacskos

2018.01.05. 17:16

Ilyen a legcsúnyább disznó – Ön szerint is ronda?

Brit és indonéz kutatók automata kioldású fényképezőgépeket és fotócsapdákat helyeztek el több Jáva-szigeti erdőben, hogy megörökítsék ezeket az elfoghatatlan teremtményeket.

Ritka felvételek készültek Indonéziában „a világ legcsúnyább disznajáról” – jelentették be kutatók pénteken, egyben felhívva a figyelmet a félreismert és valószínűleg kihalóban lévő fajra.

A jávai varacskos disznó hímjének az orra mellett nagy varacskok (dudorok) találhatók, innen származik a faj neve és „rossz híre”. A populáció jelentősen csökkent az 1980-as évek óta a vadászat és erdei élőhelyük felszámolása miatt – írta a nagy-britanniai Liverpool mellett fekvő Chester állatkertje.

Brit és indonéz kutatók automata kioldású fényképezőgépeket és fotócsapdákat helyeztek el több Jáva-szigeti erdőben, hogy megörökítsék ezeket az elfoghatatlan teremtményeket.

A kutatás célja az erősen veszélyeztetett faj populációjának alaposabb megismerése és megóvásuk módszereinek kidolgozása volt.

„Attól tartottunk, hogy mindegyik populáció kipusztul, mielőtt még a létezésüket fényképezőgéppel meg tudtuk volna erősíteni” – mondta a fotókat közzétevő állatkert egyik vezetője. A kutatásnak köszönhetően végül sikerült az indonéz jog által nem védett faj megóvására új intézkedéseket kidolgozni„

- tette hozzá.

A csak Jáva-szigeten élő disznók mérete azonos az európai vadkanokéval, csak soványabbak és nyújtottabb a fejük az állatkert szerint.

”A hímeknek három pár óriási varacsk van az arcukon„

- mondta el Johanna Rode-Margono, az állatkert munkatársa és a délkelet-ázsiai kutatás koordinátora.

Ezek miatt a sajátosságok miatt kapták ”a világ legcsúnyább disznója„ csúfnevet, de valójában nekünk, kutatóknak inkább nagyszerűnek és tekintélyesnek tűnnek – tette hozzá Rode-Margono.

Címkék#malac

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!