Furcsa gazdaság, de gazdaságos

2018.08.31. 21:42

Így termesztik a föld alatt a zöldségeket

A földalatti hidroponikus kert ellenőrzött körülmények között tartja a növényeket, és így sem az időjárás, sem az évszakok váltakozása nem érinti őket.

Forrás: growing-underground.com

Elképesztő dolog történik a londoni utcák alatt: a brit főváros déli részén, Clapham alatt olyasmi történik, ami megváltoztatja a növénytermesztésről kialakult képet – számol be róla az Origo. Mint írják, a különböző zöldségek és saláták fényigényét LED technológiával oldják meg. Steven Dring, a Growing Underground társalapítója és vezérigazgatója elmondta a CNBC-nek, hogy a LED világítás eléggé fejlett ahhoz, hogy utánozni tudja a napból jövő fényt.

A most növénytermesztésre használt alagutak korábban a második világháború alatt óvóhelyként szolgáltak a londoniaknak.

Fotó: growing-underground.com

A cég rendkívül sok éttermet, szállodát és üzletet lát el terményeivel az Egyesült Királyságban – az egyik leghíresebb megrendelőjük a Marks & Spencer.

A Growing Underground egyedi rendszerének köszönhetően 70 százalékkal kevesebb vizet használ fel, mint a hagyományos növénytermesztési módszerek.

A növények között érzékelőket helyeztek el, amelyek követik, mérik a fényviszonyok, a hőmérséklet és a levegőmozgás változásait is.

Fotó: growing-underground.com

A bejövő adatokat azonnal feldolgozzuk, és valós időben tudunk reagálni arra, hogy mire van szüksége a növényeknek a fejlődéshez, ezzel biztosítjuk számukra az optimális környezetet – idézi a portál cikke Dringet.

Az adatokat egyébként elküldik a Cambridge-i Egyetem mezőgazdasági fejlesztésekkel foglalkozó tudósainak is. Közösen elemeznek, hogy a lehető legmegfelelőbb környezetet lehessen kialakítani a beltéri növénytermesztéshez – áll az ismertetőben.

Borítókép: growing-underground.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!