Váratlan felfedezés

2019.09.21. 13:59

Így hűtené le a Föld klímáját egy kutatócsoport

Gigantikus porfelhővel lehetne a napsugarak útjába állni, hogy a Föld klímája lehűljön – véli egy nemzetközi kutatócsoport.

Forrás: Shutterstock

A Földön 470 millió éve jégkorszak köszöntött be, miután egy aszteroida, vagyis kisbolygó felrobbanása óriási porfelhőt teremtett, ami a napsütés útjába állt.

A tudósok most azt vizsgálják, hogyan állíthatna elő az ember valami hasonlót, hogy lehűtse a bolygó éghajlatát.

A svéd Lundi Egyetem és a chicagói Field Múzeum kutatói szerint a „váratlan felfedezés” segíthet a globális felmelegedés megfékezésében, ha az emberiség nem lenne képes csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

„Elsőként sikerült kimutatnunk, hogy egy hatalmas porfelhő időnként drámaian lehűtötte a Földet” – mondta Birger Schmitz, a Lundi Egyetem geológusa, a kutatás vezetője.

Több mint egy évtizede keresik a tudósok a Föld hűtésének mesterséges módszereit a klímakatasztrófa elkerülésére.

Most annak a lehetőségét vizsgálják, hogyan lehetne a műholdakhoz hasonlóan aszteroidákat Föld körüli pályára állítani, hogy por kibocsátásával folyamatosan szűrjék a napfényt.

„Mintha a szoba közepén állna az ember és egy porzsák tartalmát rázná ki, csak sokkal nagyobb léptékben” – idézte Schmitz szavait a Lundi Egyetem közleménye.

A kutatás megállapította, hogy 470 millió évvel ezelőtt a Jupiter és a Mars között felrobbant egy 150 kilométeres aszteroida, melynek pora szétszóródott a Naprendszerben, és részben útját állta a Földre sugárzó napfénynek is.

Az esemény éghajlatváltozást okozott, az addig többé-kevésbé egyféle klímájú Földön létrejöttek az éghajlati zónák, majd virágzásnak indult a biodiverzitás, vagyis fajok sokasága alakult ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!