Ökumenikus Segélyszervezet

2019.06.06. 10:46

Homokanimációs mese mutatja be az iraki segélyprogramot (videó)

Lackfi János igaz történetek alapján írt alkotását Cakó Ferenc, Rékasi Károly és Kamarás Iván keltették életre.

Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet

Egy mese a világban pusztító gonoszról, amely időről időre felébred és rombol, áldozatokat szed, családok életét teszi tönkre. Nem az Óperenciás-tengeren túl, hanem itt, nem is olyan távol, mint gondolnánk. Egy mese a világban segítő jóról, amely nem adja fel, hanem amint lehet, segíteni siet, újjáépít, gyógyulást, reményt és jövőt ad a szenvedőknek. Nem valamiféle tündérként, hanem embereken keresztül, az összefogás erejével.

Milliók bizonytalanságban

A szíriai háború miatt 2014 óta több mint 250 ezer ember halt meg és több mint 13,5 millió ember kényszerült elhagyni az otthonát. Becslések szerint jelenleg 17 millió ember szorul humanitárius segítségre. A menekültek 80-90%-a hivatalos menekülttáborokon kívül él, folyamatos bizonytalanságban. Ez a második világháború óta a legjelentősebb humanitárius krízis, amelynek enyhítéséhez széles körű nemzetközi összefogásra van szükség.

Egyedülálló filmalkotással hozza közel iraki segélyprogramját az Ökumenikus Segélyszervezet. Lackfi János költő-író Világzabáló és a visszacsinálók című meséjét a szíriai és iraki háború nyomán indult nemzetközi Qudra program ihlette, amelynek célja, hogy esélyt adjon a pusztító háború elől elmenekült családoknak a visszatérésre, az újrakezdésre, az újjáépítésre.

A mesében megjelenő szereplők a valóságban is létező háborús belső menekültek Irakban, akiknek az Ökumenikus Segélyszervezet adott esélyt az újrakezdésre a Qudra program keretében. A József Attila-díjas magyar költő által írt mesét Cakó Ferenc dolgozta fel homokanimációs formában, a magyar változat mesélője Rékasi Károly, az angol nyelvűé Kamarás Iván volt.

A közel 10 perces homokanimációs filmalkotás a www.visszacsinalok.hu oldalon is megtekinthető. Az Ökumenikus Segélyszervezet által létrehozott honlapon az érdeklődők egy werkfilm segítségével betekinthetnek a film alkotásának kulisszái mögé, olvashatnak és kisfilmet láthatnak a mesét ihlető Qudra segélyprogramról is, illetve arról a humanitárius krízisről, amelyre az alkotók fel szeretnék hívni a figyelmet.

A Quadra program

Az Európai Unió Madad Alapja által támogatott Qudra program a Szíriával szomszédos négy országra – Irakra, Libanonra, Jordániára, Törökországra – terjed ki. A szíriai háború elől menekülő családok és az iraki belső menekültek visszatelepülését, újrakezdését és helyben boldogulását segíti hosszú távú fejlesztésekkel. Az Ökumenikus Segélyszervezet a nemzetközi program végrehajtó partnereként 2018 óta egy közel 1 milliárd forint értékű programot hajt végre Irakban, amely közvetlenül 7800 embert segít, többek között képzésekkel, mezőgazdasági és állattenyésztési fejlesztésekkel, kis- és középvállalkozások fejlesztésével. A nagyszabású program célját és sorsfordító jelentőségét jól mutatja Ali, Emad és Avin mesében is megjelenő története, akiknek a Qudra részeként az Ökumenikus Segélyszervezet adott esélyt, hogy hazájukban maradva folytathassák életüket a pusztító háború évei után.

Borítóképünk részlet a Világzabáló és a visszacsinálók című homokanimációs alkotásból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!