nem semmi

2018.12.07. 12:52

Hétszázhúsz tonna homokból formázták meg a vatikáni betlehemet

Az 5,5 méter magas és 16 méter széles alkotáson három szobrász dolgozott két héten keresztül.

Russian artist Ilya Filimontsev (L) and Czech artist Radovan Zivny (R) sculpt sand to construct a nativity scene at Piazza San Pietro in The Vatican on December 6, 2018. - The Nativity Scene of the Vatican this Christmas will be built from sand and sculpted by international artists. (Photo by Tiziana FABI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Tiziana Fabi

Az elmúlt két hétben Rich Varano profi homokművész vezetésével három szobrász Hollandiából, Oroszországból és Csehországból faragta ki az 5,5 méter magas és 16 méter széles betlehemet. A 60 éves amerikai Varanónak a homok az élete és a szerelme. A floridai művész az Egyesült Államokban és Olaszországban alkot.

„Nagyon különleges itt elkészíteni a betlehemet, olyan helyen, amely történelemmel, kultúrával, művészettel teli, és nagy mesterek árnyéka vetül rá” – mondta Varano a Reutersnek, amint alkotócsoportja a betlehem befejezésén dolgozott, hogy pénteken már be is mutathassák azt a látogatóknak.

November közepén hozták a teherautók a homokot a Velence közeli Jesolóból, de nem tengerparti homokot használtak.

Varano szerint a strandok homokja nem megfelelő, mivel nem lehet jól tömöríteni.

A homok szárazföldi területről érkezett, hasonlít a folyami homokhoz.

A több száz tonnányi homokot hatalmas piramis alakúra tömörítették, és a csúcsától kezdve kezdték el készíteni a szobrászok, akik botokkal, vakolókanalakkal és fogorvosi eszközökkel is dolgoztak a kényesebb helyeken.

Minket, profikat az különböztet meg a strandon játszó átlagembertől, hogy mi tudjuk azt, miként kell jól összegyúrni a homokot

- mondta Varano.

A betlehemi jászol fölé egy hatalmas vászontetőt húztak, amely védi az esőzéstől, és műanyag függönyt fognak leereszteni köré, ha szélvihar vagy erős szél söpörne végi a térségben.

Januárban, az ünnepi időszak után a homokot visszaszállítják és más homokszobrokhoz fogják felhasználni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!