hogy hívják?

2019.04.12. 10:36

Hawaii nevet kapott az első lefotózott fekete lyuk

A Powehi neve „díszbe öltözött, feneketlen sötét képződményt” jelent.

BRUSSELS, BELGIUM - APRIL 10: EU Research, Science and Innovation Commissioner Carlos Moedas holds a news conference on unveiling of first ever image of a black hole taken by Event Horizon Telescope (EHT), a global scientific collaboration involving EU-funded scientists, in Brussels, Belgium on April 10, 2019. A network of eight radio observatories on six mountains and four continents, the EHT observed a black hole in Messier 87, a supergiant elliptical galaxy in the constellation Virgo, on and off for 10 days in April of 2017 to make the image. Six simultaneous press conferences across the globe are being held on this occasion. Dursun Aydemir / Anadolu Agency

Forrás: AFP/Anadolu Agency

Fotó: Dursun Aydemir

Hawaii nyelven kapott nevet a fekete lyuk, amelyről a világon elsőként sikerült felvételt készíteni.

A The Honolulu Star-Advertiser című napilap csütörtöki beszámolója szerint a hilói Hawaii Egyetem nyelvész professzoraként dolgozó Larry Kimura a Powehi nevet adta a kozmikus objektumnak.

A hawaii kifejezés nagyjából azt jelenti, hogy „díszbe öltözött, feneketlen sötét képződmény” és a Kumulipo nevű, 18. századi hawaii énekből származik, amely egy teremtéstörténetét mesél el.

A fekete lyuk azért kapott hawaii nevet, mert a róla készült felvétel – amelyen egy fényes gyűrűalakzat előtt sötét folt látható – elkészítéséhez két hawaii teleszkópot is használtak.

A fekete lyukról valaha készített első felvételt szerdán mutatták be a világ hat különböző pontján – Washington, Brüsszel, Santiago, Sanghaj, Tajpej és Tokió – egyidejűleg tartott sajtótájékoztatón.

Eddig csak illusztrációk léteztek a fekete lyukakról.

A most közölt képen az 55 millió fényévre lévő Messier 87 nevű galaxis középpontjában lévő, nagyon nagy tömegű fekete lyuk látható. A felvétel elkészítésében négy kontinens nyolc obszervatóriuma vett részt.

A kutatás az Event Horizon Telescope (EHT) projekt keretében valósult meg. A nemzetközi együttműködés 2012-ben indult azért, hogy közvetlenül figyeljék meg egy fekete lyuk környezetét egy földbázisú globális teleszkóphálózattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!