Veszélyben

2019.05.09. 12:22

Három cetfajt is a kihalás fenyeget

Több olyan tengeri területre lenne szükség, ahol a bálnák nyugalmat, menedéket találnak, de ehhez határokon átnyúló összefogásra van szükség.

Forrás: AFP/Biosphoto

Fotó: Christopher Swann

A kanadai vizekben előforduló cetfélék közül három is veszélyben van a veszélyeztetett fajok státuszával foglalkozó kanadai bizottság (COSEWIC) hétfői jelentése szerint.

A szakértői testület szerint a tőkebálnát kihalás fenyegeti, míg a közönséges barázdásbálna és az északi csőröscet helyzete „különleges aggodalomra ad okot”. A tőkebálna és a barázdásbálna a világ legnagyobb cetféléi közé tartozik.

Kanadában a független szakértői bizottság, a COSEWIC jelentései szolgálnak alapul a természetvédelmi intézkedésekhez.

A testület az emberi tevékenységet hibáztatja az óriási tengeri emlősök romló helyzetéért: a bálnák belegabalyodnak a halászhálókba, összeütköznek a nagy óceánjárókkal, amelyekből egyre több közlekedik a kanadai vizeken, és szenvednek a zajártalomtól, amelyet a hajózás, a tengeri hadgyakorlatok és a földrengéskutatás okoz. Ez utóbbi különösen érvényes az északi csőröscet esetében, amely a zajokra támaszkodik a tájékozódásban és a táplálékkeresésben.

A szakértői bizottság javasolja, hogy jelöljenek ki több olyan tengeri területet, ahol a bálnák nyugalmat, menedéket találnak, „akár a határokon is átnyúlva, mert e határokat nem ismerő fajokat egymaga egyetlen állam sem tudja megmenteni a kihalástól”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!