Honosítás

2019.04.23. 15:17

Harmadszor lett magyar állampolgár százéves korára

Egy életútban száz év magyar sors. Ő nem mozdult. Csak a történelem viharai húztak el fölötte.

Csíkszépvíz, 2019. április 23. Az ezen a napon százéves Geréd Margit a magyar állampolgárságot igazoló Honosítási Okirattal a kezében a közigazgatásilag az erdélyi Csíkszépvízhez tartozó csíkborzsovai otthonában 2019. április 23-án. A szintén Csíkszépvízhez tartozó Csíkszentmiklóson 1919-ben magyar állampolgárként született Marcsa néni az 1920-as trianoni békediktátummal elvesztette magyar állampolgárságát, az 1940-es második bécsi döntéssel másodszorra is megkapta, majd az 1947-es párizsi békeszerzõdéssel újra elvesztette azt. Geréd Margit a századik születésnapján vehette át a magyar Honosítási Okiratot és lett újra magyar állampolgár, kettõs állampolgársággal. MTI/Veres Nándor

Harmadszor lett magyar állampolgár a ma százéves Geréd Margit, aki egy évszázada az erdélyi Csíkszentmiklóson magyar állampolgárként született, az 1920-as trianoni békediktátummal elvesztette magyar állampolgárságát, az 1940-es második bécsi döntéssel másodszorra is megkapta, majd az 1947-es párizsi békeszerződéssel újra elveszítette azt.

A Csíkszépvízen Marcsa néniként ismert asszonyt keddi születésnapján Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja (jobbra) és Ferencz Tibor, Csíkszépvíz polgármestere köszöntötte otthonában, a településhez tartozó Csíkborzsován.

Geréd Margit átvette a honosítási okiratot, és a kettős állampolgárság felvételével szerezte vissza harmadszorra a magyart.

Borítókép:

Geréd Margit csíkborzsovai otthonában

MTI / Veres Nándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!