árnyalatnyi különbség

2019.02.09. 13:45

Hamisítványnak hitték a festményt, kiderült, hogy Van Gogh

Ráadásul még egy női portré is megbújt a gyümölcsös csendélet alatt.

Forrás: Shutterstock

Vincent van Gogh festményeként azonosított az amszterdami Van Gogh Museum egy San Franciscóban lévő képet, amelyet eddig kétes eredetűként könyveltek el, mert több szakértő is hamisítványnak tartotta.

A Csendélet gyümölccsel és gesztenyével című festményt 1960-ban adományozták magánszemélyek a San Franciscó-i Szépművészeti Múzeumnak. Az eredetiségével kapcsolatos kételyek miatt a mű eddig nem szerepelt a posztimpresszionista holland festő alkotásainak katalógusában.

Női portré bujkált a csendélet alatt

Az amszterdami múzeum szakértői a múlt év végén azonosították Van Gogh műveként a festményt, amely a De Volkskrant című lap értesülése szerint 1886 őszén keletkezett Párizsban, és eredetileg Émile Bernard festő – Van Gogh barátja – édesanyjáé volt.

A vizsgálatok során a szakértők nagy meglepetésükre egy női portrét fedeztek fel a csendélet alatt, habár Vincent Van Gogh-ról ismert, hogy pénzhiány miatt gyakran „újrahasznosította” korábbi képeit – közölte Milou Bollen, a holland múzeum szóvivője.

Halála után is egyre több festménye lesz

A Van Gogh Múzeumtól évente mintegy 200 feltételezett Van Gogh-festmény azonosítását kérik. 1988 óta 14 kép került fel ily módon a festőóriás hivatalos katalógusára – írta a De Volkskrant.

Az 1973-ban alapított amszterdami Van Gogh Múzeum rendelkezik a világ legnagyobb Van Gogh-gyűjteményével.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!