felemás eredmény

2018.05.04. 13:27

Hajókat találtak repülőgép helyett a tengerfenéken

Szenet szállító angol kereskedelmi hajóké lehetett az a két 19. századi roncs, amelyet az Indiai-óceán mélyén a Malaysia Airlines légitársaság 2014-ben eltűnt utasszállító repülőgépének felkutatását célzó művelet során találtak.

This picture taken aboard a Vietnamese Air Force Russian-made MI-171 helicopter shows a crew member in the cockpit during a search flight some 200 km over the southern Vietnamese waters off Vietnam's island Phu Quoc on March 11, 2014 as part of continued efforts aimed at finding traces of the missing Malaysia Airlines MH370. Malaysian police said on March 11 one of two suspect passengers who boarded a missing passenger jet was an Iranian illegal immigrant, as relatives of some of the 239 people on board said they were losing hope for a miracle.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: HOANG DINH NAM

A hajók vélhetően robbanás következtében süllyedtek el – közölte a Perthben lévő Nyugat-ausztráliai Múzeum.

A roncsok a kontinens nyugati partvonalától 2300 kilométerre a tengerfenéken, 3700, illetve 3900 méter mélyen, egymástól 36 kilométer távolságra fekszenek. Még 2015-ben felfedezték őket, egy évvel azután, hogy a fedélzetén 239 emberrel rejtélyes módon eltűnt egy malajziai személyszállító repülőgép.

Az elmúlt időszakban merülőszondák, vízalatti drónok segítségével alaposan átvizsgálták a leleteket, a kutatás eredményeit csütörtökön hozták nyilvánosságra. Felvételeket készítettek a roncsokról és mintát vettek a szénből. Az elemzés szerint valószínűleg Nagy-Britanniából szállították a rakományt.

A szakértők feltételezése szerint a hajók robbanás következtében süllyedtek el, ez akkoriban nem volt szokatlan. Valószínűleg a teljes legénység életét vesztette.

Abban nem biztosak a kutatók, hogy mely hajókról van szó pontosan. A két roncs egyike valószínűsíthetően a fedélzetén 28 matrózzal 1883-ban elsüllyedt, Angliából Indiába hajózó West Ridge, a másik vagy a W. Gordon, vagy a Magdalana lehetett. A W. Gordon Skóciából Ausztráliába tartó útján tűnt el 1877-ben tízfős legénységével, a Magdalana Walesből Indonéziába haladva veszett el 1882-ben.

A West Ridge vasból épült, a másik hajó pedig fából. Utóbbi mintegy 225-800 tonnát nyomhatott, és teljesen megsemmisült, csak a szénrakományának és néhány fémtárgyának maradványa maradt meg.

Az 1000-1500 tonnás West Ridge jobb állapotban maradt meg: épen fekszik a tengerfenéken, korlátjainak nagy része és szerkezete is látható.

Az eltűnt malajziai repülő utáni keresést több mint egy éve eredménytelenül lezárták. Az MH370-es gép 2014 márciusában Kuala Lumpurból Pekingbe tartó útján eltűnt a radarok képernyőjéről. Az eltűnés oka egyelőre ismeretlen.

Borítókép: Helikopterrel is keresek a 2014-ben eltűnt maláj utasszállító repülőgépet

Forrás: AFP/Hoang Dinh Nam

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!