gyökerén élősködő

2017.10.23. 20:34

Gomba veszélyezteti „minden almafák atyját” Nagy-Britanniában

A nottinghami egyetem kampányt szervezett a több mint 200 éve ültetett, a brit nemzeti identitás és konyhaművészet jelképének számító almafa megmentésére.

1990-ban az almafák atyját már kidöntötte egy vihar, de túlélte. Ezúttal egy, a gyökerén élősködő gomba támadta meg, és a Nottingham Trent Egyetem meg kívánja venni az udvarházat és telket, ahol áll, hogy a lehetőség szerint meghosszabbítsa a fa élettartamát.

„A Bramley az ország sütéshez-főzéshez használt kedvenc almafajtája, és az első fának olyan kulturális jelentősége van az ország számára, hogy mindenképpen közbe akarunk lépni a megmentése érdekében”

- mondta Robert Mortimer, az egyetem környezettudományi karának egyik vezetője.

A savanykás ízű Bramley almát desszertekhez használják, és a XIX. század óta belőle készül az almáspite, amióta egy kislány, Mary Ann Brailsford 1809 és 1815 között elültette a magját, amelyet valahol a kertje mélyén talált.

Negyven évvel később az udvarház új tulajdonosa, Matthew Bramley megengedte a kertészének, hogy hajtásokat metsszen a fáról, azzal a feltétellel, hogy róla nevezi el a fákat. Napjainkban több mint 300 Bramley ültetvényes évente 83 ezer tonna almát termeszt.

A süteményeken kívül a Bramley fajtájú almát almabor készítéséhez is felhasználják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!