rejtély

2021.04.12. 19:07

Saját unokája holttestét rejtheti a püspök koporsója

A Lundi Egyetem kutatói még évekkel ezelőtt fedezték fel a mindössze 5-6 hónapos koraszülött csontjait a koporsó röntgenes vizsgálatakor.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Feltehetőleg saját, halva született fiúunokája holttestét rejti az 1679-ben elhunyt Peder Winstrup svéd püspök koporsója, amelyet a lundi katedrális őriz – állapították meg svéd szakemberek a földi maradványokon végzett DNS-vizsgálatok alapján.

A Lundi Egyetem kutatói még évekkel ezelőtt fedezték fel a mindössze 5-6 hónapos koraszülött csontjait a koporsó röntgenes vizsgálatakor.

Az újszülöttet kelmébe bugyolálva rejtették el Lund 74 éves korában elhunyt püspöke mellé

- olvasható az egyetem honlapján.

„Akkoriban nem volt szokatlan, hogy a kisgyerekeket felnőttekkel közös koporsóban helyezték el. A magzatot a gyászszertartás után tehették a püspöki koporsóba, amikor az a lundi katedrális egy boltíves sírjába került és hozzá lehetett férni” – mondta Torbjörn Ahlström, az egyetem professzora.

A katedrális temetési jegyzéke szerint kerültek a sírboltba olyan gyermekek koporsói, akik nem álltak rokoni kapcsolatban a családdal.

„Elhelyezni egy koporsót egy sírboltban egy dolog, de a püspök koporsójába tenni a magzatot egészen más történet. Éppen ezért merült fel bennünk a kérdés, hogy

lehet-e rokoni kapcsolat a gyermek és a püspök között”

- idézte fel Ahlström.

A Stockholmi Egyetem kutatói által végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az újszülött fiú volt és apai ágon másodfokú rokoni kapcsolatban állt a püspökkel, ami azt jelenti, hogy nagyjából 25 százalékban azonos génekkel rendelkeztek.

A Winstrup családdal kapcsolatos ismeretek alapján a szakembereknek sikerült kizárniuk egy sor lehetséges rokoni kapcsolatot, ám egy opció megmaradt. „Lehetséges, hogy a halva született gyermek Peder Pedersen Winstrup fia volt, vagyis a püspök volt a nagyapja” – mondta Maja Krzewinska, az egyetem munkatársa.

Peder Pedersen Winstrup nem követte apja és nagyapja nyomdokait, nem tanult teológiát, 1680-ban elvesztette apja birtokát és élete hátralevő részében feltehetőleg a rokonaitól kapott alamizsnákból tartotta fenn magát.

Halálával a Winstrup család kihalt férfiágon. A halott magzat elhelyezése a püspök koporsójában szimbolikus jelentőséggel bírhatott: a püspök ugyan nemzett egy fiút, de kudarcot vallott vele.

Borítókép: Peder Winstrup svéd püspök koporsója /wikipedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!