lemondások

2021.03.06. 13:40

Felelősségével küzd a Rio Tinto őslakos leletek lerombolása miatt

Távozik tisztségéből a Rio Tinto elnök-vezérigazgatója, mert felelősnek tartja magát ausztráliai őslakos kőszállások lerombolása miatt.

Japanese Prime Minister Shinzo Abe (2nd R) watches Aboriginal dancers during a tour of mining giant Rio Tinto's West Angelas iron ore mine in Pilbara, Western Australia on July 9, 2014. Abe is visiting New Zealand, Australia and Papua New Guinea to hold talks with officials on biliateral and international issues. AFP PHOTO/POOL/ALAN PORRITT (Photo by ALAN PORRITT / POOL / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Alan Porritt

Távozik tisztségéből a Rio Tinto angol-ausztrál bányaipari óriásvállalat elnök-vezérigazgatója, mert felelősnek tartja magát két 46 ezer éves őslakos kőszállás lerombolásáért Ausztrália nyugati részén – közölte a vállalat.

A közlemény szerint Simon Thompson közölte az igazgatótanáccsal, hogy a jövő évi részvényesi közgyűlésen nem jelölteti magát újra az elnök-vezérigazgatói tisztség

re. A tavalyi év sikeres volt a vállalat számára, jelentős termelési sikereket értek el, ami magas osztalékot biztosított a részvényeseknek, de mindezt

beárnyékolta a juukani barlangrendszer lerombolása Ausztráliában,

és a vállalat vezetőjeként felelősséget vállal azokért a hibákért, amelyek ehhez a tragikus eseményhez vezettek – idézte a vállalat sajtószolgálata Thompsont, aki mély sajnálatát fejezte ki a történtek miatt.

Hasonló okok miatt már az idei áprilisi részvényesi közgyűlés után távozik tisztségéből Michael L'Estrange nem-ügyvezető igazgató is.

A Juukan-szurdokban található, felbecsülhetetlen régészeti jelentőségű, 46 ezer éves őslakos kőszállásokat tavaly májusban semmisítették meg egy vasércbánya bővítésekor a nyugat-ausztráliai Pilbara régióban.

A Rio Tinto közölte: bár személy szerint senki sem hibáztatható a Perthtől északra fekvő 1122-es bánya robbantásos kiterjesztése miatt, amelyben a szóban forgó régészeti lelőhelyek megsemmisültek, a vállalat nem tartotta magát egyik alapelvéhez, a helyi közösségek és örökségük tiszteletéhez.

Az ausztrál parlament vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, megbocsáthatatlan cselekedetnek nevezve a vállalat eljárását. Javasolta, hogy fizessen kártérítést a helyi földeket birtokló őslakosoknak.

A rombolással a cégvezetés magára haragította a részvényeseket.

Tavaly a vállalat három magas beosztású vezetőjétől megvonták éves teljesítménybónuszát, majd egyikük lemondott, a másik kettő pedig távozott a vállalatól.

Az ausztrál kormány 2013-ban adott engedélyt a Rio Tintónak a környék feltárására és robbantások elvégzésére. A rá következő évben azonban egy ausztrál archeológus több olyan leletre bukkant a Juukan-szurdokban, amelyek a legkorábbi morzsoló és daraboló eljárások használatára utaltak Nyugat-Ausztráliában. Találtak egy 28 ezer éves kengurucsontot, amelyből hegyes szerszámot faragtak. Ez az ismert, legkorábbi csontszerszám-készítő technológiával készült, ércmaradványokat tartalmazó eszköz, amelyet Ausztráliában találtak. Emellett több ezer éves szövetmintákkal sikerült bizonyítani a genetikai kapcsolatot az őslakosok és a területen most élő leszármazottaik között.

Ez az egyetlen olyan ausztráliai régészeti helyszín, amely arra utal, hogy emberek lakták a térséget az utolsó jégkorszak idején is.

A vasérc Ausztrália egyik fő exportcikke, amelyből tavalyelőtt 77 milliárd ausztrál dollár (16 160 milliárd forint) bevétele származott az országnak. Az ásványkincs bányászatának központja a ritkán lakott Pilbara, amelynek jelentős részén őslakosok élnek.

Borítókép: őslakosok tánca a japán miniszterelnök látogatásakor a Pilbara régióban 2014-ben / Alan Porritt / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!