Elmoshat minket az ár

2019.01.16. 16:00

Erősödnek az óceáni hullámok a klímaváltozás hatására

Mindez a jövőben komoly veszélyt jelenthet a part menti településekre – figyelmeztetnek a kutatók a Nature című tudományos folyóiratban publikált tanulmányukban.

A szakemberek szerint a hullámok ereje 0,41 százalékkal erősödik évente 1948 óta, és a változás párhuzamosan zajlik a felszíni vízhőmérséklet emelkedésével.

Inigo J. Losada, a spanyolországi Kantábriai Egyetem munkatársa szerint ez az összefüggés megmutatja, hogy „a hullámok erejének globális változása megbízható jelzője lehet a globális felmelegedésnek, miként a szén-dioxid légköri koncentrációja, a globális tengerszint emelkedése vagy a globális földfelszíni levegőhőmérséklet változása”.

A kutatók rámutattak, hogy a hullámerősödés tendenciája a legsúlyosabb viharszezonokban érzékelhető a leginkább,

mint például a 2013-2014-es télen az Atlanti-óceán északi részén vagy a 2017-es pusztító hurrikánszezonkor a Karib-térségben.

A szakemberek reményei szerint az eredményeik jóval teljesebb képet festenek arról, hogy a part menti közösségek milyen veszélyekre számíthatnak a következő évtizedekben.

„Ha az óceáni hullámok erejének változásait figyelmen kívül hagyják a kockázati elemzések, és kizárólag a tengerszint-emelkedésre, mint az egyetlen befolyásoló tényezőre koncentrálnak, akkor

alábecsülhetik a klímaváltozás következményeit és hatástalan vagy hiányos alkalmazkodást eredményezhetnek”

- mondta Fernando J. Mendez, a tanulmány társszerzője.

A kutatók szerint az eredményeik arra ösztönözhetik a kormányokat, hogy a lakosság és az infrastruktúra megóvása érdekében gondoskodjanak part menti védelemről.

Borítókép: illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!