még reménykednek

2020.10.22. 10:19

Eltűnt Írország világrekorder delfinje

A Guinness-rekordok Könyve szerint Fungie a világ legidősebb egyedül élő delfinje.

Adult bottlenose dolphin (Tursiops truncates) affectionately named Fungie who has lived for decades near the Dingle Peninsula, County Kerry, Munster, Republic of Ireland, Europe

Forrás: AFP/robertharding

Fotó: Michael Nolan

Eltűnt Fungie, Írország rekorder delfinje. A Guinness-rekordok Könyve szerint a 400 kilós állat a világ legidősebb egyedül élő delfinje.

A palackorrú delfin 37 évvel ezelőtt hirtelen tűnt fel az Írország délnyugati partjainál lévő Dingle kikötőváros festői öblében. Bár a delfinek normál esetben csoportokban vándorolnak, Fungie szívesebben maradt az öbölben, ahol a turisták kedvencévé vált.

Egy hete azonban eltűnt. Halászok, búvárok és a hajótúrák szervezői intenzív kutatásba fogtak, de a legrosszabbtól tartanak.

Fungie nagyjából 45 éves lehet, és a palackorrú delfinek általában 45-50 éves korukig élnek – mondta el egy tengerbiológus az RTE ír televíziónak. Más szakértők szerint az is lehetséges, hogy Fungie-t más, az öbölben élő állatok zavarták, ezért ment el.

Fungie korábban is eltűnt néha, de mindig csak pár órára. Az állat gyakran kereste a kapcsolatot az emberekkel, jelenléte fellendítette a város turizmusát. A kikötőben még szobrot is emeltek neki – számolt be róla a BBC televízió.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!