csoda

2019.12.11. 16:30

Ellopott Klimt-portré bukkant fel Olaszországban

A galéria igazgatója biztos abban, hogy az eredeti festmény került elő.

Egy 1997-ben az észak-olaszországi Piancenza egy galáériájából ellopott Gustav Klimt-portré bukkant fel Olaszországban – írta a BBC hírportálja szerdán.

Nem sok remény mutatkozott, hogy a 60 milliós (19,8 milliárd forint) értékűre becsült Bildnis einer Frau (Egy hölgy arcképe) valaha megkerül, amíg a Ricci-Oddi galéria körül dolgozó kertész bele nem botlott egy fémlapba, mely mögött egy üreg rejtőzött. Az üregben talált egy fekete zsákot, benne egy festményt.

A gyanú szerint az ellopott Klimt-alkotást rejtette a zsák, melyet átadtak a rendőrségnek. A kép eredetiségét igazoló vizsgálatok még folynak. Massimo Ferrari, a galéria igazgatója azonban biztos abban, hogy az eredeti festmény került elő, mivel a hátoldalon látható bélyegzők és pecsétviasz eredeti.

A rendőrség azt akarja kideríteni, vajon a tolvajok szándékosan hagyták-e az üregben a képet, hogy később, amikor a világ egyik leghíresebb műkincsrablásának híre feledésbe merül, akkor érte menjenek.

A festményt 1997. február 22-én vitték el a modern művészeti alkotásokat bemutató Ricci-Oddiból, ahol még a kiállítás előkészületei folytak.

A képkeretet az épület tetején hagyták, hogy azt a látszatot keltsék, mintha a világítóablakon át törtek volna be. Az ablak azonban túl szűk volt, hogy a festmény átférjen rajta.

Borítókép: wikipedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!