nyugtalanító adatok

2019.09.10. 13:00

Egyre gyakoribb a bélrák a fiatalok körében

A 43 országra kiterjedő felmérést végző kutatók szerint elképzelhető, hogy a megváltozott táplálkozási és életstílus miatt emelkedik a betegség aránya az ötven év alatti korosztálynál.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Alexander Raths

A Gut című szaklapban bemutatott, az amerikai rákkutató társaság (American Cancer Society, ACS) kutatás tanulmánya elsőként foglalja össze 43 ország 20-49 éves és az 50 év feletti korosztályban előforduló bélrákos esetek adatait.

Korábban is végeztek már olyan kutatást, mely az 50 év alatti felnőttek bélrákos megbetegedéseinek növekvő számára utalt.

„A témában végzett eddigi kutatások azonban csak egyes országokkal és régiókkal foglalkoztak” – mondta el Michael Hoffmeister, a heidelbergi Német Rákkutató Központ epidemiológusa és táplálkozáskutatója, aki maga nem vett részt a vizsgálatban.

Az új kutatás globális áttekintést ad. Az eredmények szerint Dél-Koreában 2008 és 2012 között évente 100 ezer ötven év alattiból 12,9-nél jelentkezett bélrák. Ezzel az ország a fiatal felnőttek megbetegedési arányát tekintve listavezető.

Rebecca Siegel, az atlantai ACS munkatársa elmondta, annak kockázata, hogy fiatalabb emberek betegedjenek meg béltumorban, még mindig kisebb, mint idősebbek esetében.

Az ötven felettiek körében regisztrált bélrákos esetek aránya Szlovákiában a legmagasabb, 100 ezer főre 192,5 eset jut. A legalacsonyabb az indiai Csennaiban, ahol 27,5 eset jut 100 ezer főre.

„A fiatal felnőttekre vonatkozó adatok nagyon nyugtalanítóak” – mondta Hoffmeister.

A kutatók figyelmét leginkább az egy évtizeden belül tapasztalható változások keltették fel, melyet 36 ország esetében mutatott ki a vizsgálat. A bélrákos esetek aránya az 50 év alattiaknál 14 országban stabil maradt, három országban – Ausztriában, Olaszországban és Litvániában – visszaesett, 19 országban pedig emelkedett. Ezen belül 9 országban – Ausztráliában, Dániában, Németországban, Nagy-Britanniában, Kanadában, Új-Zélandon, Svédországban, Szlovéniában és az Egyesült Államokban – a fiataloknál tapasztalt emelkedés mellett az idősek esetében csökkent vagy állandó maradt a bélrákos esetek aránya.

A fiataloknál regisztrált betegségek okairól egyelőre keveset tudnak a kutatók. A tanulmány szerzői szerint megváltozhatott az emberek táplálkozási és életstílusa, mert sok országban áttértek a nyugati életmódra, így elterjedtek a túlzottan feldolgozott élelmiszerek és a gyorsételek.

A gyerekeknek gyakran adott antibiotikumok is állhatnak a háttérben, valamint folynak a viták a túlsúly szerepéről is. Mindez egyelőre csak spekuláció – mondta el Hoffmeister.

Hoffmeister szerint a bélrákszűréseknek is köszönhető, hogy több iparosodott országban visszaesett az idősebbek körében a megbetegedések száma. Osztrák szakértők szerint az 50. életévtől mindenkinek tízévente kellene kolonoszkópiát, vagyis béltükrözést végeztetnie.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!