mentés

2021.04.08. 09:33

Egy láncra vert elefántért indult mentőakció

Állatvédők és üzletemberek fogtak össze Mexikóban, hogy megmentsenek egy negyvenéves volt cirkuszi elefántot, amely hat éve láncra verve és magára hagyatva tengette nyomorúságos életét a Jalisco állambeli Guadalajarában.

An African elephant (Loxodonta africana) standing and looking at the camera, Tsavo, Kenya. (Photo by Sergio Pitamitz / Biosphoto / Biosphoto via AFP)

Forrás: AFP / Biosphoto

Fotó: Sergio Pitamitz

Az állatos cirkuszi mutatványok hat évvel ezelőtti betiltása óta Mexikóban

az egykori cirkuszi vadállatok 80 százaléka pusztult el és további 20 százalék – köztük több oroszlán és tigris – tengődik fogságban rettenetes körülmények között,

mert bevétel híján gazdáiknak nincs pénzük az etetésükre, gondozásukra.

Az akció kezdeményezői megvásárolták és kedden megszabadították láncaitól a Big Boy néven ismert egykori cirkuszi elefántot, hogy előbb a 700 kilométerre északra fekvő Culiacán állatkertjébe szállítsák rehabilitációra, majd egy külön az elhagyott állatok befogadására létrehozandó tágas rezervátumban helyezzék el.

A kihalás fenyegette ázsiai elefántokhoz tartozó Big Boy

életéből három évtizedet töltött ketrecbe zárva egy cirkuszban.

2015 óta már nem kellett fellépnie a manézsban, viszont gazdái nem is törődtek vele megfelelően és a szabadságát sem nyerte vissza.

Az öttonás állat közúti átszállítása Jalisco államból az északi Mexico államba nagy kihívás elé állítja a szervezőket, ezért az elefántot a Mexikói Állatkertek, Keltetők és Akváriumok Szövetségének (AZCARM) számos specialistája kíséri el útján.

Az AZCARM már korábban megpróbált átalakítani egy területet Jalisco államban a tervezett Ostok állatmenhely számára, de a projekt tavaly megrekedt a közbiztonság megromlása miatt Chalco város polgármesterének meggyilkolása után. A projektet most újraindítják.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!