ritkaság

2019.12.12. 16:13

Egy II. Ramszesz fáraót ábrázoló szobrot fedeztek fel Egyiptomban

A tulajdonost még december elején letartóztatták, miután kiderült, hogy titokban ásatásokat végzett a földjén.

Forrás: Shutterstock

Az ókori Egyiptom egyik legjelentősebb uralkodójaként számon tartott II. Ramszesz ritka szobrát fedezték fel régészek Kairótól nyugatra, a gízai piramisok szomszédságában – jelentette be a héten az észak-afrikai ország régészeti minisztériuma.

A tárca közleménye szerint az ókori leletet a múlt héten megkezdett feltáráson találták régészek egy magántulajdonban lévő földterületen. A tulajdonost még december elején letartóztatták, miután kiderült, hogy titokban ásatásokat végzett a földjén.

Mosztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője elmondta, a munkálatok során II. Ramszesz rózsaszín gránitból faragott ká-szobrának felső részét találták meg.

Az ókori egyiptomiak felfogása szerint a ká az emberben lakozó erő, amely életben tartja őt, az ősöktől származik és az utódokban folytatódik. A ká-nak a túlvilágon is fontos szerepe van, mivel halhatatlan, és a földi élet befejezése után biztosítja az egyén számára az örök fennmaradáshoz szükséges életerőt. A ká tovább él a holtak szobraiban és képeiben.

Vaziri szerint nagyon ritka leletről van szó. „Ez az első gránitból készült ká-szobor, amelyet feltártak. Az eddig felfedezett egyetlen ká-szobor fából készült és az ókori Egyiptom 13. dinasztiájának egyik uralkodójáé volt”.

A felszínre hozott szobortöredék 105 centiméter magas, 55 centiméter széles, 45 centiméter vastag és fején parókát, valamint a ká jelével ellátott koronát viselve ábrázolja a fáraót.

II. Nagy Ramszesz az újbirodalmi 19. dinasztia harmadik fáraója volt, nagyjából 3300 évvel ezelőtt uralkodott, számos híres ókori épületet hagyva maga után.

Egyiptom az utóbbi időben nagy erőkkel dolgozik régészeti kincseinek megóvásán és a még rejtett ókori leletek felfedezésén, hogy új lendületet adjon az ország gyengélkedő turisztikai szektorának.

Az elmúlt években több jelentős régészeti felfedezésről, köztük fáraósírok, szobrok, koporsók, múmiák és temetkezési helyek feltárásáról számolt be az ország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!