képregénybalhé

2018.02.26. 12:34

Dzsingisz kán miatt áll a bál Mongólia és Japán között

Mongólia diplomáciai úton tiltakozott a japán kormánynál, amiért egy gyermekeknek szánt képregényben "tiszteletlenül" ábrázolták Dzsingisz kánt, a mongol birodalom megalapítóját.

Mongolian's dressed in traditional costume pay respects to a giant Sculpture of Genghis Khan in the main square of Ulan Bator, to mark the 800th year anniversary of their legendary leader, 10 July 2006. This year Mongolians celebrate 800 years since the Great Khan ruled over an empire bigger than that of the Romans. AFP PHOTO/Peter PARKS / AFP PHOTO / PETER PARKS

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Peter Parks

A tokiói mongol nagykövetség jegyzékben tiltakozott a japán kormánynál, mert a Shogakukan Inc. egy képregénysorozatának márciusi kiadásában egy

férfi nemi szervvel a homlokán szerepel a mongol nemzeti identitás szimbólumának számító első mongol nagykán,

a világtörténelem egyik legnagyobb hódítója. A jegyzék szerint az ábrázolás „híján van a mongol nép iránti tiszteletnek”.

A kiadó, a Shogakukan Inc. képviselője személyes találkozón kért bocsánatot a mongol nagykövetség ügyvivőjétől. A mangakiadó emellett közleményben követte meg „mindazokat, akik tisztelik Dzsingisz kánt”.

Dzsingisz kán (1162-1227) a mongol törzsek egyesítésével alapította meg a Mongol Birodalmat. Az ázsiai országban nemzeti hősként, a nemzeti önazonosság kifejezőjeként tisztelik, az utóbbi években tapasztalt kultusza azért is erősödött meg, mert a kommunista rendszerben háttérbe szorították alakját.

Borítókép: Dzsingisz kán monumentális szobra Ulánbátorban, Mongólia fővárosában.

AFP PHOTO / Peter Parks

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!