csillagok

2019.07.12. 15:56

Csak 151 napig tart egy év egy furcsa aszteroidán

A 2019 LF6 mind méretét, mind röppályáját tekintve különleges.

Forrás: Shutterstock

Csupán 151 napig tart az év egy amerikai csillagászok által újonnan felfedezett, szokatlan aszteroidán.

A Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) közlése szerint a 2019 LF6 jelű, sziklás objektum nagyjából 1 kilométeres, és 151 földi napnak megfelelő idő alatt kerüli meg a Napot. Röppályáján az aszteroida túllendül a Vénusz pályáján, egyes részeken pedig közelebb kerül a Naphoz, mint a Merkúr, amely 88 naponként kerüli meg a Napot.

A 2019 LF6 egyike annak a húsz ismert, úgynevezett Atira-aszteroidának, melyek röppályája teljesen a Föld pályáján belül halad.

Manapság nem gyakran találni kilométeres méretű aszteroidákat. Harminc évvel ezelőtt az emberek módszeresen szervezték az aszteroidakutatást, ekkor még nagyobb objektumokat fedeztek fel. Manapság azonban, hogy a legtöbbet megtalálták, a nagyobbak már meglehetősen ritkák

- mondta Je Csüan-cse, a Caltech munkatársa, aki felfedezte a 2019 LF6-ot.

A szakértő szerint a 2019 LF6 mind méretét, mind röppályáját tekintve különleges. Utóbbi ad magyarázatot arra, hogyan lehetséges, hogy egy ilyen nagy aszteroida kitérhetett az évtizedek óta kutató szakértők vizsgálódásai elől.

Az aszteroidát a Caltech Palomar Obszervatóriumában, San Diegóban található Zwicky Transient Facility (ZTF) különleges kamerával fedezték fel, mely minden éjjel tünékeny objektumok, például robbanó és felvillanó csillagok, valamint mozgó aszteroidák után kutatva vizsgálja át az égboltot.

Napkelte előtt vagy napnyugta után mindössze 20-30 percünk van, hogy észleljük ezeket az objektumokat

- mondta Je.

A ZTF eddig mintegy 100 földközeli aszteroidát talált, a Mars és a Jupiter közötti kisbolygóövben pedig mintegy kétezret fedezett fel.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!