gyűjtemény

2017.10.18. 12:12

Büszke tökjeire a kilencvenéves férfi

Csaknem 2500 lopótök alkotja Horváth János gyűjteményét. A Somogy megyei férfi több mint 60 éve gyűjti a tökfélék családjába tartozó növényt. Házában, amerre a szem ellát, mindenhonnan tökök lógnak.

„Ez már belül is beérett, érzékelhető, hogy könnyű”

– kopogtatta idei termése legszebbikét Horváth János.

A 90 éves kaposvári nyugdíjas több mint 60 éve foglalkozik ezzel a növénnyel. Mikor feleségével megismerkedett, akkor látta, hogy anyósa kertjében szép, méretes lopótökök zöldellnek, tőle kapott magokat – mondta el a sonline.hu szerkesztőségének.

Szinte mindenhonnan lopótökök lógnak otthonában, a pincében, a raktárakban vagy éppen lakóházában is, jelenleg csaknem 2500-ra tehető gyűjteménye. Kétszáz darabot már eladott, de nem célja, hogy minél többtől megszabaduljon. Azt mondja: a szívéhez nőtt gyűjteménye.

„Igaz, nem kevés vele a munka, fontos a gazdag talaj, a tyúktrágyára esküszöm, meg a sok esővízzel való öntözésre, és kell a jó stabil állvány, nehogy gúzsba kösse magát”

– tette hozzá.

Minden ősszel leszüretel, összesen 116 darabot.

„Ez olyan, mint a szerelem, nem tudja az ember hol éri el, spontán jött, nem akartam, így sikerült, sőt, ha nem termelhetném, talán beteg lennék”

– véli az idős férfi.

Borítókép: sonline.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!